Караш колело в Холандия, плащат ти

В страната има 22,5 млн. велосипеда

Караш колело в Холандия, плащат ти | StandartNews.com

За всеки километър ще дават по 19 цента

Компенсационната програма на правителството на Холандия предвижда да дава по 19 цента за всеки километър, ако хората използват велосипед вместо колите си. „Хайде да излезем от колите и да се качим на велосипедите“, е обръщението на министъра на инфраструктурата на страната Штентие ван Велдховен, когда обявила новите мерки за развитие на велосипедното движение.

Страната е лидер по карането на колело – в страната има около 22,5 млн. велосипеда и почти четвърт от населението пътува с тях на работа. Но според уебсайта на правителството на Холандия регионално допитване е показало, че даже и без възнаграждение хората ще продължат да ходят на работа с тях.

Правителството заявило, че тази програма е изгодна и за работодателите, тъй като според тях хората, които карат колело, са по- здрави и по-малко боледуват. Освен това по този начин компаниите икономисват пари и от паркинги.

Затова и на уебсайта пише: „По тази причина правителството поощрява работодателите да предоставят велосипедни услуги и да изчисляват изминатия пробег, като за всеки километър да плащат по 19 цента“. Според властите повече от половината жители пътуват всеки ден не по-малко от 7,5 км, а повече от половината от населението живее най-малко на 15 км от местоработата си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай