Капитанът сървайвър

3 г. в гръцки затвор разболяха сърцето Недялко Петров

Капитанът сървайвър | StandartNews.com

Варна. Какви ли не бури и премеждия спохождат на борда всеки морски капитан, кален от тях и за най-неочакваните житейски драми на брега. Но трудно се преживява, когато достойна кариера завърши нелепо с присъда и затвор. Изкарал над 40 години по морета и океани пом.-капитанът на злополучния кораб "Ина" Недялко Петров плати със свободата и здравето си за чужда далавера. След близо 3 години зад решетките в Гърция той се прибра последен в родината от шестимата българи в екипажа. Сагата с кораба "Ина", плаващ под флага на Коморските острови, започна на 22 юни 2011 г., когато беше задържан на пристанище Елефсина с 4000 мастербокса контрабандни цигари в трюма. Петимата от нашите моряци бяха държани няколко месеца под домашен арест с подозрения за участие в организирана група за контрабанда с цигари, но след това бяха освободени с мярка подписка в България. Да търкат нара в затвора в Нафио останаха руският капитан Владимир Боргояков и помощникът му Недялко Петров. Междувременно съпругата на Боргояков починала и той не е могъл дори да я погребе.


"Казаха, че е нямало как аз и капитанът да не знаем, че цигарите са контрабандни", разказа след завръщането си на 1 март българинът, който е осъден на 6 години затвор. Поради напредналата възраст на подсъдимия, който е вече на 70 години, гръцкият съд брои една година за две, а той 22 месеца вече е изкарал зад решетките. Пускат го с подписка, която трябва да разписва на всеки два месеца в гръцкия град Серез до 2016 година. 10 месеца в чуждата страна капитанът е изкарал по домовете на сънародници, които му помагали. Гаранцията за моряците, адвокатската защита на Петров и още други разходи по делата поема през цялото време Валери Симеонов, собственик на телевизия "Скат" и лидер на НФСБ. Бизнесменът дори праща кола на 1500 км да прибере капитана в България.


Георги Мишков унищожи 6 български семейства, каза след завръщането си Недялко Петров. Корабособственикът на "Ина" е казал на моряците, че пратката, която е трябвало да пристигне в Албания, е държавна поръчка. Никой не е подозирал, че плават с контрабандна стока за милиони. Мишков, който дълго се кри като мишка от медиите и протестиращите семейства на потърпевшите, най-после е осъден на 10 години затвор в Гърция, а корабът му е конфискуван. Но има да дължи стотици хиляди долара на измамения екипаж. Качих се за 3000 долара, но този рейс съсипа здравето - моето и на семейството ми, казва капитанът. В затвора той е отслабнал с 25 килограма, сърцето му се разхлопало, наложило се да влезе в гръцка болница, а сега започва лечение във Варна. Нервите на морския вълк са съсипани. Докато лежи в затвора, жена му чупи ръка при битов инцидент, малкият му син Кирил слиза да плава и две-три години ходи по мъките да търси справедливост за баща си. Но държавници и институции у нас останаха бездушни към моряшката болка в семейството на капитана и на останалите от екипажа, твърдят близките им. Въпреки писмата, с които заляха тогавашния премиер Бойко Борисов, вицето му Цветан Цветанов и външния министър Николай Младенов.


След всяко дело и в очакване да го оправдаят и да го пуснат, съпругата Искра му винаги приготвяла любимите му зелеви сарми и мусака, но напразно. Петров бе посрещнат на Баба Марта от роднините си в Бургас, а във Варна го очаква и главният механик на "Ина" Николай Туртов. След 3 години капитанът вече е и на редовната традиционна среща на своя випуск 67 на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", която се провежда всяка първа сряда на месеца. Миналата година пропусна 50-годишния юбилей на своите състуденти, завършили корабоводене в морската Алма матер. След завършването си той дълги години работи по корабите на "Океански риболов", включително и в Нигерия. Последните години преди пенсиониране е капитан на борда на научноизследователския кораб "Проф. Александър Вълканов" на Института по рибни ресурси и аквакултури. Въпреки годините си продължава да плава, за да може да издържа семейството си. Големият му син Христо е наследил професията и е на рейс в момента. Има внук Деян на 17 години, който учи в Испанската гимназия. Дали ще тръгне по морския път на дядо си особено след лошия му финал е под въпрос засега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай