Какво да правим в кухнята за здраве през 2020 г.

Пет начина да се храните по-здравословно без да се мъчите с жестоки диети

Какво да правим в кухнята за здраве през 2020 г. | StandartNews.com

Ако вашите новогодишни обещания "През новата година ще отслабна" вече започват да ви мъчат и съвестта ви е гузна, може би е време да се откажете от някои вредни хранителни навици и да започнете да формирате навици за слабеене, пише Би Би Си.

Ето пет начина да се храните по-здравословно без да се мъчите с жестоки диети през 2020 г.:

1. Гответе лесни и бързи ястия. Започнете с прости рецепти като правите елементарно ястие веднъж седмично. Всяка седмица увеличавайте броя на ястията, които готвите, като междувременно си събирате и "любими" рецепти. Можете също така да направите двойно количество храна за вечеря и да вземете останалото с вас на работа за обяд на следващия ден. Обедите в супермаркета могат да бъдат с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини , да не говорим и че са доста по-скъпи. Ако си сготвите сами, просто ви трябва пластмасова кутия, вилица, и това е! Здравословните рецепти могат да бъдат супер лесни за приготвяне. Дори само риба на пара или задушени зеленчуци ще са от полза са сваляне на някой излишен килограм.

2. Попълнете си резервите с хранителни продукти. Ако пазарувате разумно и то само здравословни продукти, бюджетът ви няма да се наруши. Количка, пълна с консерви, варива, пакети с ориз и тестени изделия, е не само евтина, но и богата за творчество на здравословни рецепти. Разбира се, не забравяйте да се запасите и с плодове и зеленчуци! Ако сте спестовник, но държите да се храните здравословно, не забравяйте и така ценните и полезни билки и подправки, които подхождат на всяко ястие - например, джоджен, риган, къри, чубрица, и пр.

3. Купувайте повече замразени плодове и зеленчуци - изготвянето на цялостно седмично меню с по четири ястия на ден е най-лесният начин да контролирате какво хапвате. Прост начин да се постигне това е като се възползвате максимално от замразените плодове и зеленчуци, които са по-евтини от пресни. Някои експерти по хранене наричат замразените зеленчуци „спасители“ на здравословното готвене на бюджет. Не е изключено и замразените продукти да бъдат по-хранителни от суровите си събратя, тъй като процесът на замразяване може да запази хранителните вещества. Замразените плодове и зеленчуци са идеални за смутита с ядки, билки и каквото ви душа иска.

4. Направете си собствени здравословни закуски - добавянето на плодови и зеленчукови пръчици към вашия обяд или вечеря може да бъде невероятна крачка в борбата с вредните храни навън. Все пак, ако купувате готови закуски, не забравяйте да прочетете съставките на етикета. Някои закуски, за които смятаме, че са „здравословни“, могат да бъдат с огромни количества захар или сол. Полезната храна не се нуждае от етикети за съставките - това са плодове, зеленчуци и ядки. Внимавайте много с термина „Ниско съдържание на мазнини“ - това означава, че продуктът трябва да има по-малко от 3 g мазнини на 100 g, но когато производителите обезмасляват продукта, те често го правят още по-нездравословен при процеса на извличането им. Надписът на етикета „без добавена захар“ не гарантират ниско съдържание на захар. Продуктите без добавена захар могат да съдържат концентрат на плодови сокове като подсладител, или пък да имат изкуствени подсладители.

5. Продължавайте да се движите - намерете свой собствен начин да добавите повече движение към деня си. Независимо дали ще ходите пеша до магазина, или ще клякате, докато си миете зъбите, движението е жизнено важно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай