Как Лорънс Зейгер стана Лари Кинг

С какво ще запомним емблемата на ТВ журналистиката на 20-ти век

Как Лорънс Зейгер стана Лари Кинг | StandartNews.com

 

Емблемата на световната журналистика за 20-ти век и началото на 21-ви– Лари Кинг, бе поредната жертва на коронавируса. Преживя три инфаркта, но в началото на януари бе хоспитализиран с вируса, а в събота си отиде от този свят на 87 години. С какво ще го запомним?

Лари Кинг е роден в Бруклин през 1933 година в семейство на имигранти. Баща му е от Австрия, майка му от Беларус. По руска линия има куп братовчеди, воювали във Втората световна война в съветската армия.

Лорънс Харви Зейгер става Кинг през 50-те години на миналия век, докато работи в радио WAHR в Маями. Генералният директор Маршал решил, че фамилията му е много сложна и му поставил ултиматум светкатично да я смени. На бюрото на Лари стоял последния брой на вестника Miami Herald, където на първа страница имало голяма реклама на първа страница за фирма Кинг, която търгувала със спирни напитки. Маршал се вторачил в нея, а после попитал: Как ти звучи Лари Кинг? Тази случка журналистът за първи път разказва в книгата си „ Как да разговаряме ....“

Новата си фамилия той получил 15 минути преди първи си ефир, който бил на 1 май 1957, години след като Лари бил второстепенен репортер и чакал някой от водещите да освободи място.

Приближих се към микрофона и казах: Добро утро, сядам зад микрофона за първи път, но мечтаех за това цял живот“, спомня си след време Кинг за първото си съприкосновение с публиката. Той признава, че е репетирал предаването си няколко дни, но когато дошло време да пусне музикален поздрав, гърлото му пресъхнало и той не можел да издаде нито звук. 10 секунди ефирът мълчал, а след това директорът изритал с крак вратата, влязъл бесен в студиото и извикал:  Кажи нещо! Лари се окопитил и предаването тръгнало по мед и масло.

Журналистът прекъснал кариерата си само през 1971 година, когато бил арестуван. Трябвало да предаде 5 000 долара на агент за информация относно разследване за убийството на Джон Кенеди. Парите не били получени, а Кинг бил задържан за кражба в особено големи размери. Обвинението впоследствие паднало заради давностен срок, но скандалът коствал работата на Лари. Дълго време никой не му звънял, затова той пишел предимно статии.

Кинг предпочитал да нарича себе си интервюиращ, а не водещ. Първото му интервю било със сервитьорка в едно от заведенията в Маями - Pumpernick’s Restaurant, в края на 50-те години на 20-ти век. За цялата си кариера той е направил над 20 000 интервюта по радиа и телевизии, включително всички президенти на САЩ, първият от които е бил Ричард Никсън. Успява да събере израелския премиер Ицхак Рабин и шефа на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат, отразява почти всички световни събития от войни до избори. След атентатите от 11 септември той мести шоуто си в Ню Йорк.

Лари Кинг успява да си изгради добра репутация, благодарение на умението си да бъде диалогичен. При него гостуват и най-големите имена в Холивуд, от Елизабет Тейлър и Франк Синатра до Ал Пачино и Брад Пит.

Исторически става кадърът, който запечатва целувката му с Марлон Брандо. Целувал съм брат ми по бузите, приятели са ме прегръщали, но той е единственият, когото съм целувал по устните, и не мога да спра да мисля за това, споделя след време журналистът.

Женен е осем пъти, последно за Шон Кинг.

Късното си шоу той започва през 1978 година и то се излъчва в стотици градове. Присъединява през 1985 г. към тогава младата кабелна телевизия CNN и много скоро се превръща в нейно лице. След повече от 25 години работа там, решава да спре прочутото си шоу през декември 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай