Извадиха неизвестни писма Сталин – Шарл дьо Гол

В деня на победата се припомня за "Нормандия-Неман" - известната френска ескадрила

Извадиха неизвестни писма Сталин – Шарл дьо Гол | StandartNews.com

 

Неизвестни писма, разменени между лидерите на Русия и Франция по време на Втората световна война Йосиф Сталин и Шарл дьо Гол, бяха извадени в Деня на победата от руската медия „Аргументи и факти“. Те са свързани с кореспонденция за "Нормандия-Неман" - известната френска ескадрила от изтребители, която се сражава на руския фронт. Френските пилоти летят на съветски изтребители "Як", имат изпълнени над 5000 мисии и са свалили 273 германски самолета. Твърди се, че германският фелдмаршал Вилхелм Кайтел лично издал заповед: "Всеки заловен френски пилот незабавно да се екзекутира".

Идеята френски пилоти да се сражават на руския фронт е на генерал Дьо Гол. Планът на човека, който ръководи френската съпротива срещу нацистите, е одобрена от съветите през ноември 1942 година. Нормандската ескадрила, както я наричат в началото, започва да действа през март 1943 г. и първоначално има 14 пилоти. По-късно, за постиженията в битката за освобождението на Беларус и Литва, Сталин допълва името ѝ с "Неман" в чест на едноименната река. Скоро ескадрилата се разраства, за да се превърне в полк.

От първоначалния състав на групата оцеляват само трима пилоти, а общо стотина французи се сражават в полка "Нормандия-Неман", а след това получават куп съветски отличия.

Нормандия-Неман

Руската медия днес изнася документи – писма между Сталин и Дьо Гол, в които се описва как се решава съдбата на френските пилоти след Деня на победата.

В тях се твърди, че още на 2 декември 1944 година по време на разговор с френския президент Сталин го попитал дали има на разположение достатъчно летци. Генералът му отговаря, че има малко, а други се нуждаят от обучение. След това Сталин му предлага да върне френските летци от СССР, но френският държавен глава отговаря „ нека останат, за да бъдат полезни там за общото ни дело“.

Як-3, истребитель-моноплан, Вторая Мировая война, арт, Великая  Отечественная война, поршневой истребитель, Bf.109G-6, Нормандия… |  Авиация, Война, Искусство авиации

Ситуацията обаче рязко се променя през май 1945 година, когато се оказало, че френските летци отказват масово да се запишат в полка, тъй като са изморени от войната и са притеснени от слуховете, че ще ги изпратят да воюват с Япония. Тогава Шарл дьо Гол пише отново на Сталин с молба да върне френските летци в родината, на което руснакът се съгласява с думите: Нека това е скромният дар на Съветския съюз за авиацията на Франция и символ на дружбата между двата народа.

Парадоксът на Сталин - Искам да знам

Препратката към полка "Нормандия-Неман" днес не е случайна. По време на войната Сталин е знаел, че тандемът Лондон-Вашингтон се нуждае от противотежест и по тази  причина Кремъл подкрепя генерала. Пилотите от "Нормандия-Неман" символизират на фронта подкрепата на Сталин за Дьо Гол.

Затова и руските историци винаги намират повод да припомнят, че подходът на Сталин към генерала и Франция е важен за Париж. А когато войната приключва, Франция се оказва сред силите- победителки. Подкрепата на Сталин пък осигурява мястото на Франция в Съвета за сигурност на ООН, въпреки че в първоначалния план на президента на САЩ Франклин Рузвелт за главния орган на ООН, Франция не присъства.

Нормандия - Неман - Мартина Моно

След поражението на нацизма, "Нормандия-Неман" остава важен символ на съветско-френското сътрудничество въпреки студената война, като напомня за факта, че "СССР има подкрепа в западния капиталистически свят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай