Изкуствен интелект също има нужда от сън

Технологичният мозък работи по-добре, когато получи „еквивалент на почивка за лека нощ“

Изкуствен интелект също има нужда от сън | StandartNews.com

Изкуствен интелект, предназначен да функционира като човешки мозък, има нужда от периоди на почивка, подобни на тези, необходими на биологичните мозъци.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос, в САЩ откриха, че технологичният мозък работи по-добре, когато получи „еквивалент на почивка за лека нощ“. За целта учените имитират изкуствен аналог на съня.

„Бяхме очаровани от перспективата да тренираме невроморфен процесор по начин, аналогичен на това как хората се учат от заобикалящатата ги среда по време детското си развитие.“, казва Йекин Уоткинс, компютърен учен от Лос Аламос.

Откритието е направено от екип изследователи, по време на работата си върху форма на изкуствен интелект, създадена да имитира как хората се научават да виждат. Учените забелязали, че машината се претоварила след по-дълъг период на обучение.

Когато създали състояние, подобно на това, което човешкият мозък изпитва по време на сън, стабилността на невронната мрежа се възстановила.

 „Въпросът за това как да предпазим системите за обучение от това да станат нестабилни възниква единствено при опит да се използват биологично реалистични модели“, казва Гарет Кениън, компютърен учен от Лос Аламос и съавтор на изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай