Искат защита на „археологическите“ находки на Луната

Правят списък на лунното наследство на човечеството

Искат защита на „археологическите“ находки на Луната | StandartNews.com

На повърхността й има стотина обекта, на които е оставена човешка следа

Три роувъра, шест американски знамена, десетки прилунили се или блъснали се в Луната сонди, инструменти, камери, отпадъци - на лунната повърхност има стотици предмети, които специалисти искат да включат своеобразен списък на лунното наследство на човечеството, предаде АФП.

Всичко започва на 13 септември 1959 г., когато съветската сонда "Луна-2" става първият апарат, достигнал лунната повърхност в областта Маре Серенитатис. След това се редуват руски сонди - "Луна" и американски - "Рейнджър", "Сървейър", преди Нийл Армстронг и Бъз Олдрин да станат първите хора, стъпили на Луната на 20 юли 1969 г. Двамата астронавти остават 22 часа в Морето на спокойствието. Преди да отлетят към Земята, те оставят на лунната повърхност всички ненужни товари. НАСА каталогизира около 50 предмета - степента за кацане на лунния модул, камери, ботуши, но също възпоменателни предмети и "апарат за събиране на изпражнения".

Пет други екипажа на "Аполо" оставят стотина предмета.

Според международната организация с идеална цел "Фор ол мункайнд", на Луната има стотина обекта, на които е оставена човешка следа. Става въпрос за 167 тона материали.

"Погледнато от юридическа гледна точка, обектите изобщо не са защитени", заяви екпертката по право Мишел Хантън от университета на Мисисипи. Тя стана съоснователка на "Фор ол мункайнд" през 2017 г., след като директорът на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер се пошегува, че иска да отиде на Луната, за да върне едно американско знаме.

"Следите от стъпки, колела на роувъри и важните от археологическа гледна точка обекти нямат никаква защита", отбеляза Хантън. Тя се опасява, че един ден свързани с "Аполо" обекти ще предизвикат туристически интерес, а лунният прах, който реже като стъкло, може да повреди материалите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай