Гунди сватосал Анахид Цонева с бъдещия й съпруг

Прочутата говорителка на БНТ три години пламти в забранена любов, преди да се омъжи за Васил Тачев

Гунди сватосал Анахид Цонева с бъдещия й съпруг | StandartNews.com

Анахид Тачева избра България пред Америка. Легендарната говорителка от славните соц времена на БНТ, която на 15 октомври навърши 80, доскоро споделяше, че вероятно ще остане в Щатите при семейството на по-малката си дъщеря, кръстена на нея, зет си Ари и внуците Арис и Ейтън, но сега Цоневи обявиха, че има промяна във фамилните планове. Тя вероятно е провокирана от здравословното състояние на страхотната дама. Както се знае, в края на 2019-а Анахид отключи деменция и вече се нуждае от специални грижи. Не е изключено, че тъкмо заради това Деси Цонева, внучката на Анахид, напусна „На кафе“ в Нова телевизия и обяви, че ще се отдаде на семейството си. Драмите и трагедиите на Ани, както я наричат всички, започват от детството й.

Баща й се самоубива в съседната стая       

Анахид Мелкон Тавитян е едва на 13, когато остава сираче. Най-ужасното е, че баща й се самоубива в съседната стая, докато тя се готви да излиза със съученички. Разказвала е, че родителят й бил тероризиран от цивилни ченгета, които са настоявали той да посочи най-богатите арменци в София. Но почтеният мъж не желае да доносничи, а няма полезен ход, тъй като от въпросните служби го заплашват, че ако не им даде информацията, ще ги изселят от центъра на София. И той си тегли куршума. Ани и майка й трябва да се погрижат за магазинчето им на „Пиротска“. Когато Анахид е в последния клас на гимназията, с 12 години по-възрастният Коста Цонев, непредвидим хашлак от "Красно село", започва всекидневно да я ухажва. Въпреки ограничения си вдовишки бюджет, многодетната госпожа Тавитян никак не е очарована.

Първи брак с Коста Цонев

Ани се омъжва за първи път за Коста Цонев през 1958-а – веднага, след като завършва гимназия. Доста твърдият нрав на актьора скоро започва да й идва в повече. Анахид, която за кратко е била и манекен, е силно привлечена от сцената и камерите, но като начало ражда Митко. Дебютът й в киното е през 1960-а – в кримката „Нощта срещу 13-ти“, където партнира на Апостол Карамитев и Иван Андонов. Много иска да кандидатства във ВИТИЗ, но Коста не позволява. По-късно ще е против и синът му да участва в „Таралежите се раждат без бодли“, няма да му позволи да кандидатства режисура във ВИТИЗ. През 1962-а Анахид печели конкурс в БНТ, на който отива тайно от мъжа си, и става говорителка на първа програма. Красавицата вече е разбрала, че Коста Цонев не е мъж само за една жена. Екранният Дон Кихот е подхвърлял в интервюта, че Анахид му е изневерила и това е била причината за развода. Тя пък е споменавала, че отношенията им вече са били толкова изострени, че е търсила утеха и разбиране вън от дома. Раздялата им обаче не се харесва нито на двете майки, нито на отговорниците за арт гилдията в партийните структури. И след година Коста казва на Ани: Родиш ли ми второ дете, веднага се събираме отново! Следва бърза и тайна сватба в Ямбол, а през 1967-а се появява Теодора. Вторият развод се случва, когато момиченцето е в първи клас.

Перипетии

На един 9 септември Анахид чете в ефир официално приветсвие, когато чува над себе си ужасен трясък, идващ от падаща огромна метална кутия. Съоръжението спира на сантиметри от главата й. Заради здравословен проблем я сполетява тежък спонтанен аборт, от който едва оцелява. След това се налага често да й преливат кръв заради рядка болест, предаваща се чрез гените - средиземноморска таласемия. За щастие Анахид успява да овладее този рядък вид анемия със стриктно вегетарианство и йога.

Трета сватба

Васил Тачев първо се запознава с Коста Цонев. Бизнесменът - току-що завърнал се от Лондон, където живее няколко години, се засича на булевард "Руски" с Георги Аспарухов, който пък е спрял да си говори с актьора. Гунди ги представя един на друг, а след като звездата от театъра и киното се отдалечава, казва на Тачев: Ако знаеш каква жена има той.  Анахид пък го вижда за първи път, докато се прибира от работа. Върви към "Славянска" към полунощ и вижда кума на сестра й с приятел – Васил Тачев. Не му обръща никакво внимание – звезда от екрана, съпруга на Коста Цонев, майка на две деца. После се озовават очи в очи в бара на хотел "София", където се събира хайлайфът на столицата. Три години са гаджета, преди да се разделят с партньорите си. През 1978-а Ани напуска „Сан Стефано“ и заминава с Тачев за Виена. Бракът им продължава 37 години. Днес от Васил са й останали два големи портрета – по снимки от сватбата им. Тя всяка вечер ги гледа и си говори с Тачев. Урната с прахта му е в Америка – в градината на имението в Хемптън. „Между нас с Васко имаше кармична връзка. И друг път сме се прераждали заедно. Съдба“, споделяла е Анахид.

Трагедиите на майката

През 2016-а Митко Цонев, един от най-известните журналисти в държавата, умира само на 57 от масивен инсулт. През 2017-а Теодора попада в капана на тежка депресия и прави опит за самоубийство – след няколко неуспешни любови и несбъдната мечта да стане певица. Тогава легендарната телевизионерка спешно се прибира от Америка, за да се погрижи за едното от двете си внучета от Теодора, което е настанено в приемно семейство, докато майка му лежи в болница. Всеки, който помни Цонева от годините й във ВИТИЗ, казва, че е била истинска красавица. Сега обаче тя е съсипана – от смъртта на баща си и брат си, от раздялата с момиченцето си, което живее в САЩ с татко си, от липсата на работа. Добрата новина идва от психиатрите – те смятат, че склонността й към самоунищожение е останала в миналото.

Днес Анахид Тачева - красавицата, танцувала в миналото със световните политици Констатинос Караманлис, Сюлейман Демирел и Фидел Кастро, до 75-ия си рожден ден грабва погледите с къси рокли, които разкриват перфектно поддържаните й крака. Сега тя се бори да запази спомените от живота й, който прилича на филм.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай