Фото на Путин прати триметрова валенка в Книгата на Гинес

Ботушът е с размер 306 и е най-големият и в Русия

Фото на Путин прати триметрова валенка в Книгата на Гинес | StandartNews.com
  • Ботушът е с размер 306 и е най-големият и в Русия

Снимка на руския президент Владимир Путин помогна на художничка от Петербург да влезе в Книгата на рекордите „Гинес“, съобщава "Российская газета". Според портала Sobaka.ru през 2015 г. Валерия Лошак изработила огромен ботуш-валенка с размер 306. Височината му била 3,02 метра, а дължината - 2,53 метра. Майсторката е работила върху изделието около година, като е вложила в него около 400 килограма овча вълна.

През 2016 г. ботушът е бил признат за най-големия в Русия и записан в Руската книга на рекордите. Получаването на международно признание обаче се оказало по-трудно. Художничката твърди, че от Книгата на рекордите на Гинес първоначално отказвали да разпознаят произведението й като обувка. Смятали го за огромен чорап от филц.

Лошак изпратила обаче сертификати за качество в организационния комитет, които потвърждавали, че валенката е обувка, но най-убедителното доказателство, по нейно мнение, станала фотографията на руския президент Путин, разхождащ се по леда на езерото Селигер, обут в бели валенки.

В резултат специално за ботуша в Книгата на рекордите на Гинес е създадена отделна категория - "Най-голямата обувка от филц".

През 2001 г. се съобщава, че 25-годишна китайка е измайсторила най-малкия чифт обувки в света - традиционни китайски пантофки - "мъниста", който може да се побере върху миглите на човек, като за целта е използвала гипс, пяна, малки венчелистчета от памук, велур, сатен и коприна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай