Филмите по романа „Парижката Света Богородица“

Юго се е заключвал, докато пишел

Филмите по романа „Парижката Света Богородица“ | StandartNews.com

Екранизиран е 14 пъти през XX в.

Трагедията, случила се на 15 април 2019 г. в Париж, сякаш е нереална. Пожарът в катедралата, която е на повечеот 850 г., беше потушен чак на сутринта на 16 април и разруши напълно покрива, шпила и почти цялата й вътрешна украса. Тази катедрала става известна в целия свят благодарение на романа на Виктор Юго, който впоследствие е екранизиран неколкократно.

Виктор Юго твори произведението си, като се опитва да се вмести във времето, с което издателят го притиска. На фона на писането тече революция, която дори принуждава писателя да се премества да живее на различни места, заради което губи тетрадката си с черновата. „Той заключва стаята си, за да устои на изкушението да излиза на улицата, и влиза в романа си като в затвор - припомня си по-късно съпругата на писателя Адел. - Напуска бюрото си само за храна и сън“. За първи път романът "Notre Dame de Paris" е публикуван на 16 март 1831 г. и е преиздаван още седем пъти до декември - популярността му е била огромна.

През двадесети век романът е екранизиран 14 пъти. Първата екранизация е ням късометражен филм през далечната 1905 година. Той е заснет от Алис Ги Блаше и Викторен Джасе и е наречен "Есмералда".

"Нотр Дам де Пари" (1956)

Тази екранизация е снимана от Жан Делануа, който бил носител на Гран-при от фестивала в Кан, затова и успял да привлече най-известните за времето си актьори. В ролята на Есмералда се въплъщава Джина Лолобриджида и точна тя за дълго (ако не и завинаги) стават «идеалната Есмералда» — с черни къдрици, в яркочервена рокля и боса. Режисьорът променя малко края на произведението и в сюжета на филма Есмералда е убита със стрела при щурма на катедралата. Умирайки, красавицата произнася „Животът е прекрасен“.

«Гърбушкото от Нотр Дам» (1982)

Трудно е да се познае Антъни Хопкинс заради силния му грим (Хопкинс играе Квазимодо), но критиците оценяват неговата игра по достойнство. Този филм е номиниран за Еми въпреки факта, че е заснет като част от антологичната програма „Залата на славата на Hallmark“. В тази филмова адаптация краят също е значително променен - Есмералда не само оцелява, но си и тръгва с поета Гренгоар, докато Квазимодо убива баща си, пронизва го с кука и после се хвърля от покрива на Нотр Дам.

Анимационен филм "Гърбушкото от Нотр Дам" (1996)

Щом за работа се захваща Дисни, то, безусловно, няма как да се очакват трагедии. В тази мултипликационна версия на известния роман всички освен Фроло остават живи и малко или много доволни от съдбат си — Феб и Есмералда са щастлива двойка, а Есмералда убеждава Квазимодо да престане да се крие и най-накрая да излезе от катедралата.

«Гърбавият от Нотр Дам» (1997)

Този филм е с участието на Манди Патинкин и Салма Хайек и е създаден година след версията на Disney, която става мегауспешна. Всъщност продуцентите са планирали да заснемат пълнометражен филм с актьорите на принципа "изглежда ли той като героя от мултифилма". Уви, този филм не получил същата слава, но актьорите в него наистина играят много добре. В него краят също е "щастлив" - въпреки факта, че гърбушкото умира, но умира "от любов", а Есмералда и Гренгоар се женят в Нотр Дам.

«Нотр Дам де Пари», мюзикъл (1998)

Именно този мюзикъл, записът на който бил издаден на DVD, става най-ярката адаптация на известния роман. Композитор е Рикардо Кочанте, автор на либретото - Люк Пламондон. Песните от него стават толкова известни, че главният хит «Belle» бил признат за най-добрия на петдесетилетието. Тази песен се изпълнява от главните герои на мюзикъла (Garou, Daniel Lavoie и Patrick Fiori), а по-късно е преведена и на други езици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
netix
преди 4 месеца

delan peevski e самият квазимодо

Откажи