Древните крокодили ходели на задни лапи

Палеонтолозите стигнали до този извод след анализ на вкаменени следи от влечугите

Древните крокодили ходели на задни лапи | StandartNews.com

Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат на два крака като динозаври, поддържайки равновесие с помощта на дългата и тежка опашка. Палеонтолозите стигнали до този извод след анализ на вкаменени следи от влечугите, намерени на територията на съвременна Южна Корея, съобщи ТАСС.

По време на разкопки в Чинджу, учените открили множество странни следи с дължина от 18 до 24 см. Според оценките на палеонтолози, дължината на крайниците, оставили такива отпечатъци, би трябвало да е примерно колкото дължината на крак на възрастен човек.

Първоначално палеонтолозите предположили, че следите принадлежат на птерозаврите.

Но птерозаврите, както и много динозаври ходят като на пръсти, опирайки се основно на палците, а животните, оставили отпечатъци в Чинджу, са се опирали и на пети. Изхождайки от това, палеонтолозите предположили, че следите са оставени от крокодиломорфи – древни родственици на съвременните коркодили.

Но и в тази версия оставали несъответствия. Работата е там , че всички известни корокдиломорфи са ходели на четири крака, а учените са открили отпечатъци само на задни лапи.

Палеонтолозите предположили, че следите действително са оставени от крокодиломорфи, обаче те се движели подобно на динозаврите, т.е. на задни лапи. Опашката помагала на влечугите да балансират при ходене.

Смята се, че че крокодиломорфите са живели преди 110 - 120 милиона години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай