5 съвета как да не се тъпчем с храна

5 неща, които е добре да спазваме

5 съвета как да не се тъпчем с храна | StandartNews.com

Извънредното положение във връзка с борбата с коронавируса наложи хиляди българи да останат по домовете си да рабоятт от вкъщи. Други пък просто са принудени да си седят вкъщи. Това обаче промени начинът ни на живот и увеличи рисковете да се отклоним към неособено здравословни избори като например да качим някой и друг излишен килограм, но и да навредим на здравето си, а то в момента е особено важно.

Какво можем да направим, за да избегнем качването на килограми и да намалим вредите за здравето си?

Да контролираме апетита си
Трудно е да работим с хладилника до нас. Основната причина за по-големия апетит е и  недостатъчното количество на фибри в менюто ни. Експерти съветват да не поемаме по-малко от 20-30 гр фибри на ден. Те биха ни държали сити за повече време.

Да си направим свой собствен график
Когато знаем, че няма нужда да лягаме и ставаме рано, създаваме предпоставки за стрес на тялото. Наложете си режим, с който да бъдете стриктни дори у дома. Така ще имате достатъчно време за сън, както и за готвене. Избягвайте да се храните пред компютъра, отделете време за обяд в чиния, за да може да виждате колко храна поемате и каква е тя. Оставяйте вилицата, докато дъвчете хапката. Вземете ги отново чак когато сте преглътнали храната.

Да пием повече вода
Това все пак е най-здравословната и евтина напитка. Жизненоважна за тялото, тя ни освежава и по време на всички дейности, които вършим пред монитора на компютъра. Ако искате да я освежите, добавете лимон, краставица, плод или лист мента.

Да бъдем активни и у дома
Отделете време за физическа активност у дома. Има толкова много безплатни опции, които да следвате онлайн. Почистете дома си, подредете шкафовете, пробвайте градинарство, макар някои и на балкона. Всички тези активности ще ви държат далеч от мисълта за храна, а и ще ви поддържат във форма.

Да планираме какво да купим и да сготвим
Предвид препоръките за ограничаване на излизанията, планирайте добре храната, която трябва да купите и сготвите. В края на краищата, ако не внасяте вредна храна у дома, няма да има какво да ви изкушава. Не допускайте безвремието да ви завладее, планирайте всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай