Борисов шашна изпълнителите на "Корона чао"

Първоначално мислили, че премиерското видео е монтаж

Борисов шашна изпълнителите на "Корона чао" | StandartNews.com

Драган Спасов и Александър Митевски, изпълнителите на балганския мегахит „Корона чао”, готвят и пиеса. Песента стана особено популярна у нас, след като с премиерът Бойко Борисов поздрави от джипа си всички, които спазват карантината.

ВИЖ ОЩЕ:Вижте текста на „Корона чао“, която слуша Бойко/ВИДЕО/

Когато Александър и Драган виждат видеото на премиера, първоначално мислят, че е монтаж. „Изненадахме се и ние, за първи път като ни го показаха. Не знаехме дали е истина. Всеки случай, защото това беше нетипично видео, народно направено. Всеки се припознава в тази песен, дори премиерът Борисов“, каза Александър Митевски в интервю за бТВ. И допълни: „И при нас е много слушана, и не само при нас, но и в региона. Имаме коментари от Хърватска, Сърбия, Босна, Черна Гора – дори и Словения, че песента е много слушана“.

Всъщност и двамата вече са били в България. Драган не веднъж е гостувал като актьор с Драматичния театър в Скопие, а любимият му град е Пловдив. Александър пък е бил в страната ни няколко пъти на почивка, разказа бТВ историята им.

„Нека песента да отвори границите. Пожелавам по-бързо да мине ситуацията и при Вас, и при нас и да сме приятели“, казва Дац.

Имат няколко идеи за нови песни, като предстои да завършат работата си по пиесата „Хипноза на една любов" в Драматичния театър в Скопие, в която главната роля се изпълнява от Драган, а музиката е от Александър.

Драган и Александър повдигат духа на хората в Северна Македония с онлайн концерти във Фейсбук. Двамата са добре познати там по отделно, но от две години все по-често получават аплодисменти за изпълненията си заедно.

„Ние сме приятели от много години. Александър си имаше собствена музикална кариера – като автор, като композитор. Аз пък като актьор. Но на общи забави сме хващали и двамата по един микрофон и сме пеели заедно“, разказва Драган Спасов- Дац. Събира ги общият им познат – признатият северномакедонски композитор – Григор Копров, който ги кара да запишат официална песен заедно.

„Дали да направим, дали да не направим. Интересно ни беше. Седнахме, направихме. Изпяхме песента на фестивал и взехме второ място. Така хубаво започнахме“, спомня си Дац. Така двамата записват песента „Охридски трубадури“.  С нея се явяват на конкурс и го печелят. След това издават и няколко собствени парчета - „Все още ми липсваш", „Обичай ме". Правят и кавъри на популярни песни от света.

„Нашето приятелство се надгради оттогава. Оттогава постоянно правим нещо заедно, дали свързано с театър, музика или други проекти заедно. Сега в последно време свирим често заедно в Скопие и в цяла Македония“, разкрива музикантът Александър.

Карантината прави дуото им още по-известно. „Нашата „Фейсбук" страница стана интересна покрай карантината. Имаме всекидневни включвания. Всяка вечер имаме нови песни за нашите фенове. Дори имаме и гост изпълнители, включват се македонски певци“, разказват изпълнителите.

Всяка вечер обсъждат репертоара си онлайн. Така в разговорите се ражда и "Корона чао". „Обикновено това го правим през вайбър, пишем стих по стих, пренаписваме, редактираме и така стана този текст“.

Песента има над 1 милион гледания в „Ютуб“, а артистите получават коментари от всички балкански страни.

Двамата изпълнители  използват вечерните си включвания онлайн във „Фейсбук“, за да призовават хората в Северна Македония да спазват мерките.

„При нас важи препоръката за носене на маска, социална дистанция, да стоят надалеч хората. На открити пространства е позволено, до колкото се спазва дистанцията. Мисля, че колективното съзнание се промени при нас. Все повече хората се придържат към препоръките. Остана ние и целият народ да внимаваме, от друга страна, ние се грижим и за духовното здраве и затова я правим тази идея всяко вечер. Вече отпускат мерките, не е така строго и се надяваме от 15 май вече да бъде много по-добре“, разказва Александър.

В Северна Македония случаите на коронавирус до момента надхвърлят 1399. Маските са препоръчителни, но посещението на отрити пространства като паркове не са забранени, стига да се спазва необходимата дистанция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай