Болница в Русе прие бежанче с парализа

Малкият Мустафа и семейството му влезли през Дунав мост с фалшиви документи от Финландия

Болница в Русе прие бежанче с парализа | StandartNews.com

Русе. Иранка и болното й дете се лекуват в болницата в Русе, след като минаха с фалшиви документи пред Дунав мост. 12-годишното момче е с детска церебрална парализа. То имало и респираторно заболяване, а майката на няколко пъти припадала, което налага спешното им лечение, разказаха медици. По думите на специалистите след денонощие под лекарски грижи състоянието на пациентите е стабилизирано.

Малкият Мустафа и родителите му пристигнали на граничния пункт Дунав мост в сряда след 10 часа вечерта. Те пътували в лек автомобил със софийска регистрация. Лизинговата кола шофирал мъж с английски паспорт. Пред граничарите чужденците обяснили, че отиват към Западна Европа. Семейството представило финландски документи за самоличност с техните имена. Те разказали, че преди време са получили статут на бежанци в скандинавската държава.

Измамата обаче бързо лъснала. Проверката на контролните органи установила, че чужденците искат да преминат границата ни с Румъния с фалшиви документи. При вида на болното дете и изтощената жена граничарите обаче веднага потърсили лекарска помощ. Майката и момчето постъпили в русенската болницата още същата вечер. Бащата и шофьорът са задържани в следствения арест за 72 часа за опит да преминат границата с фалшиви документи за самоличност.

Междувременно стана ясно, че иранското семейство е от Техеран. Предполага се, че са преминали границата с Турция и от столицата ни са се насочили към Дунав мост. По думите на майката родителите искали да стигнат до Германия, където да потърсят по-добър живот и лекарска помощ за парализираното си момче. Жената обяснявала, че има родители и по-голяма дъщеря, но били принудени да бягат от родината си.

Завчера в Русе е заловен и сириец с фалшиви френски документи при опит да премине българо-румънската граница. Той пътувал в автобуса от София за Букурещ. Друг сириец получи условна присъда за опит да премине границата с фалшива лична карта. Пред Русенския районен съд 39-годишният чужденец се призна за виновен и постигна споразумение с прокуратурата. Магистратите му присъдиха 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок. Сирийският учител по математика пристигнал на Дунав мост на 13 септември т.г. Пред граничарите той се представил за нашенец и показал фалшива българска лична карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай