Билката, която гони стреса и носи… пари

Маслото от ветивер има успокоителен ефект и помага за по-лесното концентриране

Билката, която гони стреса и носи… пари | StandartNews.com

Вие сте под непрекъснато напрежение? Редовно страдате от главоболие и стресът ви съсипва? Една малко позната у нас билка може да напарви чудеса за вас. Ветиверът.

Познато още като Chrysopogon zizanioides, това е силно ароматно растение с вид на трева и пурпурно-кафяви цветове. То се отглежда по земите на Хаити, Индонезия, Бразилия Китай, Япония и Индия, където е известно и под имената кус-кус трева, индийски троскот и "масло на спокойствието".

Маслото от ветивер има успокоителен ефект и помага за по-лесното концентриране. Затова се използва при контрол на състояния като хиперактивност или дефицит на внимание при децата.

Но най-любопитният факт за ветивера е, че в зависимост от района, в който се отглежда, билката има различно ухание. Това е от изключително значение за парфюмеристите, тъй като те все още не са открили начин как нюансите му да се произведат по синтетичен път. Но пък отдавна са заложили на аромата му. Билката е една от най-популярните нотки в състава на мъжките парфюми.

Едно от най-силните масла от ветивер се среща в Северна Индия, където местните лечители го използват като средство срещу главоболието и стреса. По тези ширини от уста на уста се носи и мит, според който растението има силата да увеличава финансовото състояние. И, може би, точно заради това се използва именно в мъжките парфюми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай