80-годишна риба живее в аквариум в Сан Франциско Аквариумът „Стайн

Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г....

80-годишна риба живее в аквариум в Сан Франциско  Аквариумът „Стайн | StandartNews.com

Аквариумът „Стайнхарт“ в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, предаде БТА.

Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90 години. Това я прави най-възрастната риба, живееща в плен, съобщи Лайв сайънс.

Възрастта на Матусал, наречена толкова уместно на библейския патриарх, живял 969 години, обаче не е най-забележителната ѝ характеристика. Тя е представител на един от само шестте съществуващи вида двойнодишащи риби от класа Саркоптериги. Тази древна група сладководни риби съществува от около 400 милиона години. Те имат уникален мехур, който не само контролира способността им да изплуват, но и функционира като примитивен бял дроб.

Матусал прилича на войнствено животно, но всъщност е доста любвеобилна и обича да я галят по корема и главата. Според гледача ѝ Ян тя е като „подводно кученце“.

Освен в Австралия двойнодишащи риби живеят и в Африка и Южна Америка, но са по-различни. Те могат да се заравят в кал и да оцеляват месеци, след като езерата им пресъхнат в сухия сезон. Понякога използват четирите си перки, за да стигнат с „ходене“ до друг воден басейн.

Австралийските двойнодишащи риби са защитен вид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай