100 000 паунда за творба на Банкси със снежинки от отпадъци

Купувачът обеща да остави минимум 2 години графитите на мястото им - гаражна стена в металургичния град Порт Талбът

100 000 паунда за творба на Банкси със снежинки от отпадъци | StandartNews.com

 

Творба на загадъчния художник на  Банкси, изобразяваща как дете се радва на падащи снежинки, които всъщност са  пепел от горящи отпадъци, бе продадена за над 100 000 паунда (129 000 долара) на британски търговец на произведения на изкуството.

Творбата е изрисувана върху гаражна стена в град Порт Талбът, където е  един от най-големите металургични заводи в Европа. Рисунката  се появи през декември върху стената на гаража на служител в предприятието, а за защитата ѝ беше наета охрана, припомня  Ройтерс.

Погледнати от една страна, графитите на Банкси изобразяват дете, което се радва на падащия по лицето му сняг. Гледката от другата страна обаче разкрива, че снежинките всъщност са пепел от индустриален контейнер.

"Купих рисунката и това ми струваше шестцифрена сума", казва търговецът на произведения на изкуството Джон Брандлър от "Галерии Брандлър".

Новият собственик се е съгласил творбата да остане на мястото си за минимум две години.

"Искам Порт Талбът да стане място, на което хората идват, а не от което си тръгват", казва Брандлър и допълва, че смята да донесе в града още пет или шест творби на Банкси. 

Артистът, който досега не е разкрил самоличността си, стана най-известният уличен художник в света. Неговите произведения носят послания срещу  кухите икони, слогани и мнения.

Една от творбите му близо до Canary Wharf в Лондон отправя следното предупреждение: "Съжаляваме! Начинът на живот, който сте поръчали, в момента не е наличен в склада".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай