Юрий Дачев: Да прелеем душа и кураж

Сегашното време ще ни сроди в опорите ни, казва известният драматург

Юрий Дачев: Да прелеем душа и кураж | StandartNews.com

Известният драматург, тв водещ,  преподавател и режисьор Юрий Дачев  е убеден, че сегашното време е за да се сродим в опорите си, да им се зарадваме, да ги опазим.

„Да усетим един към друг незаразени от егоизма обич, милосърдие, усмивка… Защото има мигове, в които човек, волю-неволю, проверява неприкосновения си запас от крепителни спомени, за да се усети по-силен и смислен, „ненапразен“ в земното си присъствие. Проглеждания, любови, неназовими прашинки, завъртяни от слънчев вятър… Преживяване, което си остава дълбоко интимно, независимо дали искаме да изречем онова, което мислим или ще го запазим в себе си… Независимо дали то ще ни умиротвори с натрупаното или натъжи с оскъдицата си... За да можем да осъмнем след време не самотни в щастието, че ни има, а в близост с хора, с които взаимно сме си прелели душа и кураж. Искам да пазя за този ден и думи, и мълчание. Искам да съм все така щастлив с достойните хора, с които ме е срещнал животът ми. Искам да ме има в техните спомени за смислени човешки срещи. Какво по-добро време да се науча как до го постигна?“.

В поредото издание на хитовото си предаване по БНТ2 „Рецепта за култура“ Юрий Дачев представя известния художник Онник Каранфилян и проекта му "Хаос и ред". Публиката ще узнае подробности и за онлайн инициативата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" за сценични четения на нереализирани български драматургични текстове. Издателят Манол Пейков разказва за книгите като опора, а за театралите е споменът за големия Сава Хашъмов, който, ако беше жив, щеше да навърши 80. Юрий Дачев почита още един юбилей - 130 години от рождението на композитора Андрей Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай