Японците от Arashi с най-добър албум

Петимата празнуват 20 години на пазара

Японците от Arashi с най-добър албум | StandartNews.com

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести своята трета световна годишна класация – „Най-добър албум 2019“. Призът отива при японската група Arashi за тяхната успешна компилация 5x20 All the best 1999-2019, с която бандата отбеляза своята 20-годишнина на сцената. Групата - Сатоши Оно, Шо Сакурай, Масаки Айба, Казунари Ниномия и Джун Мацумото - е сформирана през 1999-а и успява да издаде своя пръв сингъл още през  ноември на същата година, съобщават от БАМП, национална група на IFPI за България. През двете десетилетия на успешна екипна работа, музикантите  имат поредица от албуми, които се продават в милиони копия. Петорката с иконичен статус на азиатския пазар обяви, че през 2021-а ще преустановят артистична дейност. Франсес Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, коментира: „Те се превърнаха в истински музикални идоли за Япония - с огромна и предана маса от фенове из цяла Азия.” 

Lover на Тейлър Суифт зае второ място в световната класация на индустрията.  Албумът бе издаден през август 2019-а и бързо стана № 1 в Австралия, Канада, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Испания, Обединеното кралство и САЩ, като достигна продажби в еквивалент на три милиона копия по цял свят само през първата седмица от своето пускане на пазара.

Престижното трето място в чарта е за Map of the soul: persona на бой бандата BTS. Това е не само най-добре продаваният албум за всички времена в Южна Корея, но той оглави и музикалните чартове в Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ, превръщайки за първи път корейски звукозапис в лидер на ключови класации в тези страни. Класацията на IFPI „Най-добър албум за 2019“ е третата поред след обявяването на Тейлър Суифт за най-добър изпълнител на 2019 и на парчето bad guy на Били Айлиш  - за най-продаван дигитален сингъл за 2019-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай