Вито Корлеоне се завръща

„Кръстникът” от Марио Пузо отново на БГ пазара

Вито Корлеоне се завръща | StandartNews.com

„Кръстникът” от Марио Пузо се завръща на БГ пазара. Най-популярната мафиотска сага, одобрена дори от Коза Ностра, този път оживява в луксозно издание. През 1969 сагата  за Дон Корлеоне и фамилия завинаги променя изкуството. Емблематичният роман от американския писател c италиански произход бележи началото на нова ера в популярната култура и се превръща в една от най-четените следвоенни американски творби, продадена в над 21-милионен тираж в цял свят.

51 години по-късно отново четем за Вито Корлеоне в превод на Елена Юрукова и с художественото оформление на Дамян Дамянов. Завладяващият разказ за пътя на едно момче от бедно сицилианско селце до върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка се разгръща виртуозно. В света, който Пузо съумява да изгради, злото никога не е било по-привлекателно. От смазания с кръв механизъм на организираната престъпност, през грехопадението и покварата на властимащите, до войната с безскрупулни врагове и политически машинации – в тези 552 страници властва друга митология със собствени правила. Митология, която напуска границите на художествената измислица и която и до днес диктува правилата на съвременното литературно и филмово изкуство.

„Кръстникът” е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението.

Марио Пузо  е роден през 1920 година в семейство емигранти от Сицилия, живеещи в Ню Йорк. По време на Втората световна война служи в Азия и Германия. Най-популярният му роман „Кръстникът” е екранизиран в трилогия, режисирана от Франсис Форд Копола. Трите филма получават общо 9 награди „Оскар” и още 20 номинации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай