Вежди се срещна с френската посланичка

Рашидов и Флоранс Робин разговаряха за предстоящата изложба в Лувъра

Вежди се срещна с френската посланичка | StandartNews.com

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с Нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в София. На разговора присъства и Клод Шасен, директор на Френския културен институт и съветник в посолството. Срещата с госпожа Робин се осъществява преди предстоящите разговори или среща на Вежди Рашидов с ръководството на Лувъра.

По време на разговора Вежди Рашидов и Флоранс Робин констатираха, че подготовката, свързана с предстоящата българска изложба в Лувъра, се развиват спокойно. Френското посолство е в постоянен контакт относно реализацията на българската експозиция и има готовност за съдействие за реализиране на изложба, която да представи българската култура в цялото й великолепие.

Флоранс Робин изказа пред Вежди Рашидов голямото си задоволство от успеха на предишните две български изложби в Лувъра. Рашидов уведоми посланичката, че е имал щастието на два пъти да подпише петгодишни рамкови споразумения със световния музей, след като е уверил ръководството му, че България е страна с дълголетна история и е богата на много културни пластове  и цивилизации - имаме ценно културно наследство от праисторическите рисунки, от Тракия, Византия, Рим, от развитието на иконописните школи в ранното християнство и много образци на ислямска култура. Работните групи и експертите са специалистите, които се произнасят в детайли за съдържанието, залите и мотото на всяка експозиция.

По време на разговора бе установено, че няма основания за излишни вълнения, тъй като от есента на миналата година нашата страна е уведомена за съставяне на работни групи от експерти по подготовката, както и за посочване на организатор от българска страна. Именно те са оторизирани да посочат експонатите, тематиката и пространствата за изложбата.

 Вежди Рашидов заяви, че взаимното уважение между двете страни съществува много отдавна, че отношенията в областта на културата са на високо ниво и че той като министър два мандата, и сега като председател на парламентарната Комисия по културата и медиите,  продължава да е в тесни отношения както с ръководството на Лувъра, така и с колегите си от Френския парламент. Рашидов увери Флоранс Робин, че се надява в най-кратък срок българската страна да посочи български куратор на изложбата. Рашидов очаква и конферентна връзка с ръководството на Лувъра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай