Падна тайната защо Боб Дилън сменил името си

Продадоха на търг ценни вещи на музиканта, самоличността на купувача е неизвестна

Падна тайната защо Боб Дилън сменил името си | StandartNews.com

Отдавна изгубена поредица от документи на Боб Дилън, включително размишленията на композитора за антисемитизма, заедно с непубликувани текстове на песни, са били продадени на търг за общо 495 000 долара.

От базираната в Бостън къща "RR Auction" съобщиха, че колекцията, частно притежавана от покойния Тони Глоувър, дългогодишен приятел и довереник на Дилън, е била продадена в четвъртък, като по-голямата част от ключовите експонати са отишли при купувач, чиято самоличност остава неизвестна. Колекцията включва стенограми от интервютата на Глоувър от 1971-а с Дилън и писма, които двамата си разменят. Интервютата разкриват, че Дилън е имал антисемитизъм в съзнанието си, когато е сменил името си от Робърт Цимерман и че е написал "Lay Lady Lay" за Барбра Стрейзънд.

В аукционните артикули са включени и текстове на песни на Дилън, написани след посещението на фолклорната легенда Уди Гатри през май 1962-а.

79-годишният Дилън беше близък с Глоувър, който почина миналата година. Двамата мъже влязоха в голямата музика през сцената на едно и също кафенето в Минеаполис. Вдовицата на Глоувър, Синтия Недлър, пусна документите на търг онлайн.

Дилън спечели Нобелова награда за литература през 2016-а, след като даде на света "Blowin ‘in the wind", "Like a Rolling Stone", "The Times They Are a-Changin’" и много други химни на бурните 60 години на миналия век.

В разговор от 1971-а с Глоувър Дилън обсъжда защо е сменил името си, казвайки: "Много хора са с впечатлението, че евреите са просто даващи пари назаем и търговци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай