Скандал с третата БГ изложба в Лувъра

България ще бъде представена като „Европейска Турция”, опасяват се от БАН

Скандал с третата БГ изложба в Лувъра | StandartNews.com
  • България ще бъде представена като „Европейска Турция”, опасяват се от БАН

Скандал се заформя около предстоящата трета изложба на България в Лувъра. Според БАН, българската държава ще бъде представена като „Европейска Турция”. В нея православни икони ще бъдат поставени в департамент „Ислямско изкуство”. Кураторът на изложбата е взел това решение, тъй като искал да представи взаимодействието между ислямското и християнското изкуство по нашите земи в периода XVI-XVIII в.

През лятото на 2020 година Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие "Изкуство и култури в България (16-18 век)". В нея обаче православни икони ще бъдат поставени до турски ятагани, което предизвика острата реакция на Института по изучаване на изкуствата към БАН, съобщи Нова тв.

„Несериозно е, че ще бъдем представени като "Европейска Турция" в изложбата в Лувъра”, каза министърът на културата Боил Банов в Народното събрание по темата.

Той обясни, че решението третата ни изложба там да бъде с артефакти от 16-18 век е взето още през 2016 г.

"Аз не съм ксенофоб. Надявам се, че всички ние също не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", коментира още Банов.

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов пък заминава спешно за Париж на среща с президента на Лувъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай