Виртуозният Кимин Ким отново идва в София

На 18 януари ще танцува в „Баядерка“, казва художественият ръководител на балета в Софийската опера Сара Нора Кръстева

Виртуозният Кимин Ким отново идва в София | StandartNews.com

Сара-Нора Кръстева, художественият ръководител на балета в Софийската опера, има забележителна кариера. Завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 година в класа на доцент Калина Богоева, но още преди да вземе дипломата си има успешни изяви - през 1995-а получава награда за постижения и за най-перспективен млад изпълнител в националния конкурс „Анастас Петров” и стипендия на името на родния класик. Става и най-младият участник с отличие от състезанието в Осака през 1996-а, а през 1997-а е финалист на международния конкурс в Москва. Веднага след завършването влиза в националната трупа, преминавайки през всички категории, макар че застъпва в тежки солови партии от самото начало. От 2003-а е прима, а от 2009-а е най-младият шеф на националната балетна трупа. В репертоара й са Китри и Кармесита - „Дон Кихот”, Мирта - „Жизел”, Одета-Одилия - „Лебедово езеро”, Зобеида - „Шехерезада”, Фея Люляк и Аврора - „Спящата красавица”, Ефи - „Силфида”, Маргарита Готие - „Дамата с камелиите”, Елина - „Козият рог”, Марина и Мадам Ортанс - „Зорба гъркът”... Международната си кариера Сара-Нора започва с гастрол като Одета-Одилия в „Baletto del Sud”, Италия, и получава тригодишни ангажименти. Самостоятелно гостува в Швейцария на „Ваllet Romand” в „Лешникотрошачката”. А с първата ни трупа обикаля цяла Европа, Южна Америка и Япония. През 2002-а завършва „Педагогика“ в Академията – отново при доцент Калина Богоева. Притежава наградите „Кристална лира”, „Сребърен ритон”, „Золотая муза“, „Златен век“

- Госпожо Кръстева, балетът на Софийската опера има големи успехи у нас и в чужбина. Как го постигате?

- С много работа и високи изисквания особено при подбора. Това доведе до чудесен резултат - трупа от млади, възпитани, амбициозни и можещи артисти. Опитвам се да запазя няколко изключително важни неща стил на изпълнението, одухотвореност на личността, дисциплина и уважение към чуждия труд. Благодарна съм и на екипа от репетитори, с които работя в пълен синхрон вече над 10 години - Риолина Топалова, Маша Илиева, Ясен Вълчанов, Милена Симеонова, Иванка Касабова, Трифон Митев. Разбирателството, добрата конкуренция и спокойната атмосфера са от огромно значение.

- Какви премиери да очакваме?

- След огромния успех на „Кармина Бурана“ ни предстои втора премиера на 27 март   „1001 нощ“ по музика на Фикрет Амиров и хореография на Елдар Алиев . Приказно заглавие, което се надявам да донесе приказни емоции на публика и артисти. Интересното е, че и в двете ни премиери участва и хорът на Софийската опера – нещо, което не е стандартно и не е търсено нарочно, но пък е много приятно и ефектно.

- Кои известни балетисти и балерини ще гостуват в София?

- На 18 януари в „Баядерка“ ще видим Кимин Ким премиер солист на Марийнския театър. Уникален талант. Идеята да го поканя ми хрумна след бляскавия успех на Марта Петкова, нашата прима, която танцува с него на премиерата на същия спектакъл в Осло. Сега отново ще са заедно. Както знаете, в началото на сезона ни гостуваха Иван Василиев и Екатерина Крисанова от Болшой театър.

- Какви са маршрутите у нас и по света – на вашата трупа?

- След две представления на наша сцена на „Пахита и Карменсюита“ заминаваме за Варна на 4 февруари. На 5 февруари ще покажем пак там „Кармина Бурана“. Варна е балетен град и се надявам на пълни зали и успех. На 7 април сме в Стара Загора също с „Кармина Бурана“. Предстои и летният фестивал в Белоградчик. В момента работя и за гастрол зад граница, който се предвижда за началото на следващия сезон.

- Сработихте ли се вече с новия главен диригент на Операта Павел Клиничев?

- О, да, не е трудно човек да се сработи с него голям професионалист и прекрасен човек. Той ще дирижира премиерата на „1001 нощ“ и „Спящата красавица“ през април.

- Кой ви насочи към балета?

- Аз съм от артистично семейство и явно е било неизбежно. От 1987а се занимавам с него. Ето че се разкрих – и сега вече не мога да се правя на млада.

- Кои са вашите учители?

- Много са.  Всички, с които съм работила, са ми дали по нещо и съм им благодарна. Имам уникална памет и съм помнила всяка забележка, дори да ми е направена преди 10 години. Работила съм с Калина Богоева, Милена Симеонова, Мариана Денева, Любов Фоминих, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, както и с всички гостуващи чуждестранни хореографи... Но найголемият мой учител е майка ми.

- Има ли друго изкуство, което ви привлича?

- Всяко изкуство е ценно и обогатява.

- Какво още ви се иска да направите за хората, чийто художествен ръководител сте?

- Може да прозвучи нескромно, но и сега съм удовлетворена от постигнатото. Успях да променя закона за пенсиите, който беше хрумнал на някой безумец точно това доведе до сегашния възход на българския балет. Трябва да призная и огромната помощ и разбиране, получени от Парламента и медиите. Така съхранихме и развихме изкуството ни. Много бързо се руши, трудно се гради. Обогатих репертоара на балета с 34 нови заглавия в различни стилове, като, разбира се, тежкият класически репертоар надделява и това е нормално за институция като нашата. Някой от заглавията се поставиха за първи път в България –„Баядерка“, „Корсар“. За много от премиерите ни дойдоха хореографи от световна величина, колегите имаха шанс да работят с титани в балетното изкуство. Увеличих числеността на трупата. Сериозно се повиши жизненият стандарт на артистите. Въобще всичко, което на мен ми е липсвало, докато танцувах тук, а го получавах и виждах на гастролите си в чужбина, сега се опитвам да го организирам за колегите си. Но без подкрепата и грижите на директора ни, академик Пламен Карталов, нищо от казаното нямаше да е факт.

- Как преодолявате трудностите по вашия път?

- Любовта към балета и към колегите ме води и окрилява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай