Преговаряме с Лувъра за бъдещи изложби

Имаме Второ българско царство, което можем да покажем, каза министърът на културата

Преговаряме с Лувъра за бъдещи изложби | StandartNews.com

В скоро време ще започнат контакти с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди, заяви министърът на културата Боил Банов по повод отмяната на българската изложба в музея.

Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България през XVI-XVIII век" трябваше да бъде представена в отдел "Ислямско изкуство", което събуди недоволството на български учени и предизвика остра реакция на Светия синод, както и от българското общество.

„По въпроса за изложбата в Лувъра - 2012 година е договорена тази изложба. През 2016 отново е предоговорена от Вежди Рашидов. Тя е договорена в рамките на трите изложби, две от които се проведоха успешно. Два пъти е подписано едно и също нещо. С идването на моя екип фактически - продължихме работата по така подписаните документи“, обясни министърът.

„Периодът 16-18 век на изложбата подсказва, че в частта освен ислямско изкуство, в частта типично българско изкуство, се очаква да са икони. Уведомили сме Лувъра, че Българската патриаршия рядко дава икони за цели на изложби. Въпреки това Лувъра изпратиха куратор. Подсигурихме срещи във всички музеи. И се подходи както винаги - изпращаме официални писма до съответните институции. От БПЦ отговорът беше категоричен: "Не благославя", припомни Боил Банов.

„Оттук насетне преминаваме към разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Имаме Второ българско царство, което можем да покажем. Всичко друго по отношение на тази изложба е една тежка спекулация“, категоричен бе Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай