Позор за Банов. Гърция ни закова с подводен музей

Съседите посрещат в понеделник първите туристи водолази

Позор за Банов. Гърция ни закова с подводен музей | StandartNews.com

Позор за културния министър Боил Банов. След като още през 2017 г. след уникалните открия на подводната експедиция Black Sea MAP обеща остров Свети Кирик да стане музей на подводната археология, днес Гърция ни закова. Откри първия по рода си подводен музей. Пиронът в него е находка от амфори на древен кораб от V в. пр. н. е., обозначена като “Партенон на корабокрушенията”, край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море. Ние имаме потънал кораб от същото време, но той си гние в морето.

ВИЖ ОЩЕ: Цяла казашка флотилия на морското ни дъно

Министърът на културата на Гърция Лина Мендони, заедно с други служители, присъстваха на церемонията, която се проведе под вода от водолази на лодка.

Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят обиколка чрез виртуална реалност в дигитален център в главния град Алонисос. Центърът не е нищо особено - зали с няколко телевизора, но е пример как комшиите от нищо правят уникален туризъм.

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво обеща Банов през 2017: Слагат откритията от Черно море в музей на Свети Кирик

“Находката лежи на 21-28 метра дълбочина близо до бреговете на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори”, каза Мария Агалу, председател на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай, предаде БГНЕС.

Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, защото повечето от тях са непокътнати. Открити са от рибар през 1985 година.

Големият търговски кораб, за който се предполага, че е потънал поради лошо време около 425 г. пр. н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос. “Амфорите говорят за размера на древния кораб. Това е голям кораб”, добавя тя. Властите планират да предоставят за разходка още четири древни корабокруширали кораби в района, достъпен за любители водолази, с цел да формират водолазен парк, който ще привлече повече туристи. Първите вече са факт и се очакват още в понеделник. Това са две водолазни групи от Великобритания.

В същото време дълбините на морето край България може би пазят наистина най-големия подводен музей в света, но никой извън българите не подозира това, защото промотирането на тези открития не е приоритет на министър Банов.  Морското ни дъно крие над 65 потънали кораби от всички епохи. Един от тях е от 5 век преди новата ера. Подводната експедиция с международно участие през 2017 г. пък откри на 1110 метра под водата огромен търговски кораб от ХІV век, чиято конструкция се счита за прототип на този на Марко Поло. Вероятно става въпрос за италианска търговска гемия от Генуа от около 1300 г., от типа, който е използвал прочутият мореплавател.  Освен това в дълбините на морето ни лежи цяла казашка флотилия. Но докато културното министерство се чуди какви шантави пърформански да дотира, комшиите отново ни изпревариха. И засрамиха!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай