Откриха непознати стихове на Яворов

Документите са намерени в кофите за боклук, са свързани с Македония

Откриха непознати стихове на Яворов | StandartNews.com

106 години след трагичната смърт на поета Пейо Яворов, на бял свят излизат непознати до този момент негови стихотворения, писма и документи, които според критиката имат изключителна литературна стойност, съобщи бТВ, позовавайки се на БТА. Творбите са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ поколение колекционер с молба за експертна оценка за автентичност. Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук, са свързани с Македония и са точно датирани - октомври 1912 г. Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп (днес Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода на чета в Македоно-одринското опълчение.
Сред документите са и непознати досега стихотворения, които според литературния критик Пламен Тотев са последните, написани от него. Ръкописите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни.

Текстът на част от едно от стихотворенията е:

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната...

Става въпрос за общо 19 оригинални документа. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет "требвания" (името е поставено от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай