Отиде си Тери Джоунс от „Монти Пайтън“

77-годишният комик се бори до последно с деменецията

Отиде си Тери Джоунс от „Монти Пайтън“ | StandartNews.com

Тери Джоунс от култовата британска комедийна група „Монти Пайтън“ е починал на 77-годишна възраст, предаде неговият агент. Официалното изявление на семейството на актьора гласи:

„С дълбока тъга трябва да обявим смъртта на нашия обичан съпруг и баща - Тери Джоунс. Той почина вечерта на 21 януари на 77 години след дълга, изключително смела, но и често съпътствана с чувство за хумор битка с рядка форма на деменция. В последните му мигове до него бе съпругата му Ана Содърстром. През изминалите няколко дни неговото семейство и близки приятели бяха постоянно с Тери, докато той издъхна в дома си, разположен в северен Лондон.

Всички загубихме един любезен, забавен, мил, креативен и истински любящ мъж, чиято безкомпромисна индивидуалност, безпощаден интелект и изключителен хумор са доставили удоволствие на милиони през шест десетилетия. Работата му с „Монти Пайтън“, неговите книги, филми, телевизионни предавания, стихотворения и други произведения ще живеят завинаги. Ние - съпругата му Анна, децата Бил, Сали, Сири и останалите членове семейството, бихме искали да благодарим на прекрасните медицински специалисти, които положиха изключителни грижи за Тери и направиха последните няколко години не само поносими, но често и радостни. Надяваме се, че един ден тази болест ще бъде изкоренена изцяло. Молим личното ни пространство да бъде уважено в този деликатен момент. Нека благодарим, че живяхме в присъствието на изключително талантлив и щастлив човек“.

Тери Джоунс страдаше от вид деменция, който го възпрепятстваше да комуникира, но разсъдъкът му бе в перфектно състояние. Диагнозата получава през 2016-а. Малко по-късно обявява, че вече не може и да пише.

Преди няколко месеца, неговият близък приятел - комедиантът Майкъл Пейлин, публикува снимка с Тери. По-късно той сподели, че му е чел части от книгата „Dr Fegg's Encyclopeadia of All World Knowledge“, която двамата пишат заедно.

Тери Джоунс е роден на 1 февруари 1942-а в Уейлс, Великобритания. Започва да режисира почти по принуда, защото все някой от „Монти Пайтън“ трябва да го прави. Останалите от групата оценявали усилията му, но изпитвали известно възмущение от факта, че трябва да бъдат дирижирани от нов за бандата им човек. Ерик Айдъл постоянно го нарича „най-скучния мъж на планетата“. Някои от най-запомнящите се роли на Джоунс са тези на жени на средна възраст с тънък глас. Автор е на няколко книги за средновековна история и много детски книги. Режисьор е на редица филми, сред които са „Erik the Viking“ и „The Wind in the Willows“.

През 2016-а Джоунс посети България като специален гост на София Филм Фест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай