Отиде си Павел Васев

Бившият директор на Народния театър така и не излезе от комата

Отиде си Павел Васев | StandartNews.com

Почина бившият директор на Народен театър „Иван Вазов“ Павел Васев. „С прискърбие ви съобщаваме, че след продължително боледуване днес на 68-годишна възраст ни напусна дългогодишният директор на Народен театър „Иван Вазов“, съобщиха във Фейсбук от Народния театър и изказаха искрени съболезнования на семейството и близките му.

Известният български режисьор и ръководител на Българския културен център в Москва така и не излезе от комата, в която изпадна в началото на годината. Той претърпя четири инсулта в руската столица. На лекарите им трябваха четири месеца да го стабилизират, за да може да пътува. През май той беше транспортиран с правителствения „Фалкон“ и настанен в неврохирургичната реанимация на „Пирогов“.

Павел Васев е роден на 15 април 1951-а в София в семейството на дипломата Ангел Васев. През 1969-а завършва средно образование в Югославия. Започва да учи във Филмовата академия в Белград. През 1973-а завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура в класа на професор Христо Христов. Заема различни постове в управлението на българската култура – заместник-министър (1991), председател на Съюза на българските филмови дейци (1996-2000), административен директор на Народния театър (2000-2001), директор на българския културен институт в Москва, на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (2005-2008). Васев беше директор на Народния театър „Иван Вазов“ от 2009-а до началото на 2015-а. След пенсионирането си той стана изпълнителен директор на Националния филмов център до провеждането на конкурс. Носител е на национални и международни награди за документално кино, отличия за професионална дейност, както и на орден „Кирил и Методий“ - първа степен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай