Нови дати за Европейския музикален фестивал

Събитията в София и Пловдив – юни и през есента

Нови дати за Европейския музикален фестивал | StandartNews.com

Вече са известни новите дати за повечето концерти от програмата на „Европейски музикален фестивал” 2020, отложени заради строгите мерки против разпространението на коронавируса. Поради усложнената ситуация и преместването на огромен брой събития, фестивалът ще протече в рамките на значително по-голям период от обичайното и някои от проявите се изместват за края на юни, а други – за есента.

Форумът трябваше да бъде открит официално на 25 март в зала „България” с концерта „Людмил Ангелов свири Шопен”, като сега събитието се премества на 30 юни. В програмата са включени Вариации "Là ci darem la mano", Краковяк оп. 14 и Вторият клавирен концерт на Шопен. Това е първата част от интеграла с всички оркестрови произведения на Шопен, който забележителният пианист Людмил Ангелов ще представи с Оркестъра на Класик ФМ радио. Няколко месеца по-късно – на 24 ноември - ще се състои вторият концерт от поредицата, когато публиката ще чуе Фантазия върху полски теми оп. 13, Анданте спианато и голям брилянтен полонез оп. 22 и Концерт за пиано и оркестър №1.  Залата и началният час на двата концерта се запазват, а всички билети важат без заверка.

Друго ключово събитие от фестивала – концертът на знаменития израелски цигулков виртуоз Шломо Минц, е отложен също за есента. Музикантът потвърди датата 11 октомври, когато той ще гостува у нас като солист и диригент на Софийската филхармония с творби от Менделсон, Моцарт и Брамс. Ден по-късно, на 12 октомври, Минц ще има майсторски клас с млади български цигулари от Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров” – събитие, което  трябваше да се състои на 19 март.

На 20 октомври - вместо на 8 април - в зала „България” ще се състои мултимедийният концерт „Кино и класика” с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригент Максим Ешкенази. Солистите са Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а притежателите на билети могат да ги използват за новата дата без допълнителна заверка.  Пловдивското издание на „Кино и класика“ ще се проведе на 22 октомври.

В договаряне са все още гостуванията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra от Испания, който беше предвиден за 9 април и на феноменалния фадо изпълнител от Португалия Рикардо Рибейро -с обявена дата 12 май. За оперната постановка „Тайният брак“ и детския концерт „Моцарт и Бетовен” също се търсят нови дати, които ще бъдат обявени допълнително.  Събитието за широка публика „Европа танцува” и церемонията „Златно перо”, предвидени за 20 май, вероятно ще се състоят в дните между 17 и 22 септември. Засега няма да се търси нова дата за последния концерт от фестивала - „Усмивката на Чарли Чаплин” със Софийската филхармония и солист Филип Квинт, предвиден за 27 май. Организаторите имат готовност да изместят събитието, в случай, че мерките за ограничаване на заразата все още не са отпаднали дотогава. До 29 март касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” няма да работи, но любителите на музиката могат да правят поръчки онлайн на www.ticketsbg.com.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай