Народният театър нарече награда на Иван Вазов

Отличието за духовен принос ще бъде връчено на 9 юли – рождения ден на поета

Народният театър нарече награда на Иван Вазов | StandartNews.com

В деня, в който България отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов, Народният театър ще връчи за първи път награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература. На 9 юли културният и политически елит ще се съберат на тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и носителят на престижния приз. Събитието ще се състои на голямата сцена, водещ е Дарин Ангелов. Член кореспондент Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе вълнуващо слово, посветено на създателя на българския Космос.

Публиката ще види и документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Лентата показва академичната трупа в извънредна ситуация, както и възстановки на ключови събития от историята на театъра. Валентин Танев за втори път влиза в образа на Иван Вазов за честване на писателя трибун. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22, 30 часа.

След края на прожекцията зрителите ще гледат премиерния спектакъл „О, ти, която и да си...“, който въвежда в лиричния свят на Вазов – автор на поетичния колаж от стихове и писма на поета е Мирела Иванова, режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Програмата на 9 юли всъщност започва още в 10, 30 часа пред сградата на театъра, където ще бъде открита изложба, посветена на Иван Вазов. След това шествие ще се отправи към дома му, а на балкона на къщата момче и момиче рецитират „Аз съм българче“ и „Молитва“. След това на паметника на „Раковски“ ще бъдат положени цветя, а драматургът на Народния Мирела Иванова ще произнесе слово за Вазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай