Лондон оживява в крими класика

Конкурент на Шерлок Холмс действа в „Писък в Сохо”

Лондон оживява в крими класика | StandartNews.com

“Невероятно интригуващ роман. Действието следва задъхан ритъм и ни пренася на възхитителни места, които напомнят отминала епоха на невинност”, пише „Дейли мейл“ за „Писък в Сохо“ на Джон Гордън Брандън, който е сред най-добрите автори от златната епоха на британските криминални романи. Той печели многобройни почитатели през първата половина на XX век вълнуващи сюжети и галерия от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред героите му се откроява детектив, чиито умения го нареждат между най-големите имена в криминалната литературна история – инспектор Патрик Алойшъс Макарти, истински конкурент на Шерлок Холмс. Той може да разреши всяка мистерия и зловещо престъпление, а може би най-голяма слава му носи разследването на поредицата убийства и опита за политически саботаж в „Писък в Сохо“. В началото на Втората световна война Лондон е изцяло затъмнен през нощта като предпазна мярка срещу въздушни нападения. Когато пронизващ писък смразява кръвта на всички обитатели и гости на тази прочута част от столицата, на мястото пристига инспектор Макарти от Скотланд Ярд. Той е добре запознат с местния престъпен контингент, но нищо не може да го подготви за онова, което предстои. Всъщност на местопрестъплението има кръв и окървавен нож, но липсва труп. Макарти трябва да разгадае мистерията, а междувременно броят на труповете главоломно нараства. Предчувствие ще поведе прочутото ченге по важна следа – той ще се сблъска с италиански гангстери, немски шпиони и очарователни австрийски аристократи, докато се опитва да разгадае връзката между мадам Ронер и кражбата на тайни планове за противовъздушна отбрана. Брандън представя впечатляващ портрет на Лондон и специално на Сохо - с всичките му мръсни улички и космополитния микс от хора, търсещи  спасение от войната.

„Писък в Сохо“, както и „Убийство в метрото“ на Мейвис Дориъл Хей, са  от специално подбраната поредица на Британската библиотека /“Еднорог“/, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени на времето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. Мартин Едуардс, автор на предговора в „Писък в Сохо“, разказва любопитни подробности за автора и качествата на романа.

Джон Гордън Брандън е роден в Австралия през 1879 година. Той е  професионален боксьор в тежка категория, преди да се премести във Великобритания след края на Първата световна война, но пише и пиеси, които са поставяни в родината му. През 1923 година излиза първият му роман „Голямото сърце“, който подсказва неговият потенциал в жанра на трилъра. Брандън продължава да се изявява и като драматург, а пиесата „Тихата къща“, написана заедно с Джордж Пикет, е играна с голям успех и по нея е създаден ням филм през 1929-а. Най-голяма популярност му носят романите, в които смесва екшън, мистерия и романтика. Брандън е невероятно продуктивен – има 120 романа, безброй разкази, публикувани в списания като „Трилър“. Сред героите му е още един детектив - Секстън Блейк. Най-известен обаче е инспектор Патрик Алойшъс Маккарти, който разследва потресаващи престъпления в над 50 романа, като „Писък в Сохо“ предизвиква  сравнения с творбите на Едгар Уолъс, Сакс Ромър и Сидни Хорлър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай