Книга вместо самолетен билет?

Тази поредица ще ви потопи в живота на различни страни по един свеж и неочакван начин

Книга вместо самолетен билет? | StandartNews.com

Във време на Ковид-19, в което мнозина от нас преосмислиха плановете си за пътуване зад граница, интересна поредица на издателство „Ера“ ни предлага да се разходим и да опознаем различни държави по света, без да се излагаме на риск. Сред заглавията в серията са: „Така го правят датчаните“, „Улови сърцето на Сицилия“, „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“, „Тост за непознатата Белгия“, „Риба и пържени картофки - моята невероятна година в Полша“.

Те дават достатъчно ясна заявка, че ще научим повече за съответната държава, но това, което ги прави различни, е увлекателния и нетрадиционен начин, по който е поднесена информацията.

Една от отличителните черти на книгите от серията е, че са написани от чужденци, които по един или друг начин се озовават в непозната за тях държава и споделят безпристрастния си поглед към живота там. Всеки от авторите допринася към текста и с интригуваща лична история, което придава специфичен емоционален нюанс и прави читателя още по-съпричастен.

С чувство за хумор, с огоромно любопитво, сладкодумно и изключително добронамерено авторите ни представят тези държави, в светлина, в която няма как да ги опознаем, независимо колко често отскачаме до там. Напълно извън туристическите забележителности и маршрути, те ни разкриват какъв е реалния живот.

Всеки от авторите представя най-интересната част от историята, традициите и наследството. От първа ръка те ни разказват  и за съвременния живот там – от характерните особености на местните хора, специфичните им разбирания, ексцентричните прояви и всичко, което ги отличава от другите народи, през традиционната им кухня, културата и архитектурата, до социалната, политическата и икономическата им система.

След щателни проучвания, множество интервюта със специалисти, разговори с местни хора и лични наблюдения, авторите успяват да поднест информацията по лек и увлекателен начин. А когато затворим последната страница, с изненада установяваме колко много неща сме научили почти неусетно.

В „Тост за непознатата Белгия“ авторът Алек Льо Сюр иска веднъж завинаги да разбие мита, че Белгия е най-скучната страна в света и ни повежда на пътешествие из ниските земи. Той представя особеностите на белгийците, начина им на живот и разбиранията им със забавен разказ от първо лице. От него получаваме и ценна информация за белгийската бира, а и за шоколада.

„Така го правят датчаните“ прави фурор дни след издаването си на български език и се нарежда сред безспорните бестселъри в нехудожествената литература. С фантастично чуство за хумор и лекота британската журналистка Хелън Ръсел ни дава изключително разнообразна и детайна информация, на фона на нейната лична трогателна история.

Прочутият американски писател и репортер Джон Кейхи представя през своя поглед бурната история, политиката, вкусната храна и сърдечните хора, с които се среща в „Улови сърцето на Сицилия“. Чрез разговори с местни жители и потапяне в сладкия италиански живот, той показва една непозната Сицилия, за която никой не е говорил преди.

Влюбеният в Нидерландия Бен Коутс ни повежда на обиколка из колоритните нидерландски градчета в „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“. Задълбочено, увлекателно и динамично той проследява богатата история, засяга политиката, представя ни народопсихологията на нидерландците и ни кара и ние да се влюбим в тази необикновена държава.

На 4 август предстои излизането и на „Риба и пържени картофки - моята невероятна година в Полша“ от пътуващия писател Бен Ейткен. Той заминава за Полша, за да разбере защо толкова много поляци напускат страната си. Очарован от културата, традициите и богатата история на Полша, Бен ни показва един свеж и неочакван поглед към тази колоритна държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай