Картините на Божков в Квадрат 500

Сред платната има шедьоври на Майстора и Верешчагин

Картините на Божков в Квадрат 500 | StandartNews.com
  • Сред платната има шедьоври на Майстора и Верешчагин

Стотиците картини на обвиняемия милиардер Васил Божков вече са преместени в най-новия български музей - Квадрат 500. Те са иззети от офисите и дома на хазартния бос. Акцията по транспортирането им бе осъществена под засилена полицейска охрана.

В сградата на "Квадрат 500" е оборудвана специална зала, която да побере картините и експерти ще ги приемат, опишат и изложат. Мерките са засилени и присъстват и специалисти, така че да не се допуска никакъв риск за произведенията, съобщи агенция "Монитор".

За колекцията картини на Божков се знае много по-малко, отколкото за антиките му. Платната не са излагани досега в самостоятелна изложба, не е правен и техен каталог. Сред творбите има както шедьоври на Владимир Димитров - Майстора, така и уникати на модерната живопис. Божков притежава сбирка исторически платна, твърдят художници, приближени на бизнесмена. И посочват специално няколко картини на Верешчагин. Изкуствоведи припомнят, че дълги години за Божков картини купуваше лично акад. Светлин Русев, негов близък приятел.

За преместването на картините съобщи още миналата седмица културния министър Боил Банов. Пред журналисти той обясни, че след като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия. Сега обаче решението е променено.

По отношение на антиките на бизнесмена все още се прави опис на над 3000-те предмета, от които само 212 са законово регистрирани. За останалите над 2700 няма яснота за произход. Те не са минали анализ и категоризация от експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай