Как да бъдем щастливи

Професор от Англия ни учи как да решим проблемите си чрез философията на Аристотел

Как да бъдем щастливи | StandartNews.com

В навечерието на Деня на щастието – 20 март, научете как да бъдете щастливи с „Да мислиш като Аристотел“ от британския професор Едит Хол /„Кръг“/. Днес щастието е най-котираната валута. Всички искат да са щастливи. Но какво е щастието? Искаме го за постоянно, но го определяме винаги като краткотрайни състояния – вкусен обяд, коктейл, съобщение от любим човек. Опитваме се да го измерим с различни скали. Да дадем конкретни условия, при които то се случва. Но обективно или субективно ли е щастието? Различно ли е то за всеки човек? От благополучието ли зависи или от умението да се наслаждаваме на живота? Философите и изследователите са разделени по тези въпроси, обяснява Едит Хол. Аристотел е първият философ в света, който изследва субективното щастие и разработва сложна програма за постигането му от всеки човек. Тази програма е толкова солидна, че е валидна и до днес.

Етиката на Аристотел говори за всичко, което тормози днешния човек и всичко, което той се опитва да постигне – да се реализира; да открие смисъла на живота си; да намери онова нещо, което да го движи напред и да му носи удовлетворение и наслада. Аристотеловите идеи могат да помогнат и  да ни направят щастливи, защото за древния грък най-важната отговорност на човека е да бъде щастлив. Щастието за Аристотел не е хедонизъм, според който човешкото не се различава от това на прасетата, а оползотворяване на човешкия потенциал по пътя към съвършенство. „Аристотел вярва, че ако обучаваш себе си в доброта, ако работиш върху добродетелите си и контролираш пороците си, ще откриеш, че усещането за щастие идва от това постоянно да постъпваш правилно“, пише авторът Едит Хол.

Освен че познава в дълбочина работата на античния учен, Хол посещава местата, по които е живял той, за да усети по-добре неговите преживявания. Така създава страстно и интересно проучване на философията му, която говори за добродетелта, работата, приятелството, природата, Бог, смъртта и най-вече щастието.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай