„Ирина“ посяга към европейски „Оскар“

Кинодебютът на Надежда Косева е номиниран от Европейската филмова академия

„Ирина“ посяга към европейски „Оскар“ | StandartNews.com

Европейската филмова академия и EFA Productions обявиха номинациите в категорията „Европейско откритие“, а сред тях е „Ирина“ – дебютът в голямото кино на Надежда Косева. Над 3600 професионалисти, членове на Европейската филмова академия, ще гласуват за наградите, които ще бъдат връчени за 32-ри път на церемония на 7 декември в Берлин. Конкуренти на „Ирина“ са „Aniara“ (Швеция-Дания) на Пела Кагерман и Хюго Лилиа, „Atlantics“ (Франция-Сенегал-Белгия) на Мати Диоп, „Blind Spot“ (Норвегия-Дания) на Тува Новотни, „Les Misérables“ (Франция) на Ладж Ли, „Ray & Liz“ (Великобритания) на Ричард Билингам.

„Ирина“ ще бъде прожектиран на 22 октомври от 20 часа в Дома на киното в присъствието на Надежда Косева и актьорите Мартина Апостолова, Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков.

Историята е за Ирина, която живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя - уволнена от работа. За да спаси семейството си, жената решава да стане сурогатна майка. Филмът завършва с надежда. „Всичко започна с моята лична бременност. Да бъдеш жена и да даваш живот е безценно“, коментира Надежда Косева. Сценарият е на Светослав Овчаров, Боян Вулетич и самата Надежда Косева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай