"Икар" 2019 за Стефан Цанев

Михаил Мутафов получава наградата на САБ за чест и достойнство

"Икар" 2019 за Стефан Цанев | StandartNews.com

Стефан Цанев ще получи „Икар“ за цялостно творчество на 27 март, когато в Народния театър ще се проведе церемонията на Съюза на артистите за раздаването на наградите.  Големият писател е от последните няколко живи класици в родната драматургия. Неотдавна публиката в София аплодира за първи път и най-новата му пиеса – „Цигуларката на Бога“, писана за съпругата му Доротея Тончева. Приз за чест и достойнство ще зарадва Михаил Мутафов – друг доайен в гилдията.  „Икар“-ът  за педагогическа дейност отива пре Елена Баева. Режисьорите, които си оспорват „Икар“ 2019 са Иван Пантелеев с „Neoдачници“ и Крис Шарков с „Дивата патица“ в Народния, Стайко Мурджев с „Петел“ в Младежкия.  При мъжете с главни роли конкуренцията е между Боян Арсов за Сехизмундо в „Животът е сън“ в „Червената къща“, Бойко Кръстанов за Джон в „Петел“ на Младежкия, Владимир Пенев за Андре в „Бащата“ на Народния. При дамите – между Ана Пападопулу за Джина Екдал в „Дивата патица“ в Народния, Здрава Каменова за „Дом за овце и сънища“,  Ива Тодорова за „Приятно ми е, Ива!“ в „199“. При господата с поддържащи партии се състезават Герасим Георгиев-Геро като  Санчо Панса в „За какво Ви е Дон Кихот“ в Сатирата, Йордан Ръсин като Глигор в „Нова Библия“ в „Сфумато“, Христо Петков като Хаджи Станьо в „Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“ в Народния. Дамите с поддържащи роли в топ 3 са само от спектакли на „Зад канала“ - Анастасия Лютова като Шарла в „Килър Джо“, Весела Бабинова като певица в „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“, Ирини Жамбонас като Елизе в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ на Теди Москов.

За дебют са номинирани Дина Маркова за постановката на „Животът е сън“, Ирина Митева за Жената в „Нирвана“ в Шумен и режисьорката на спектакъла Максима Боева, Мартина Троанска за Шърли в „Палачи“ в Театър „София“, Ненчо Костов за Димчо Дебелянов в „Дебелянов и ангелите“ на Александър Секулов и Диана Добрева в Пловдив.

Журито трябва да избира между трима автори на сценография – Борис Далчев за „Нирвана“ в Шумен, Иван Добчев и Станислав Памукчиев за „Нова Библия“ в „Сфумато“, Никола Тороманов за „Дивата патица“ в Народния. Оригиналната музика в топ 3 е на Милен Апостолов за „Наемателят“ в Пловдив, Павел Терзийски за „Дом за овце и сънища“ и на Пламен Мирчев-Мирона за „Принцеса Турандот“ в Благоевград. Драматургичните текстове, които очакват „Икар“, са „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов, „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова, „Цигуларката на бога“ от Стефан Цанев. При кукловодите борбата е между Десислава Минчева-Тодорова за Филифьонката и Неделина Роселинова за Гафсата във „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ в Бургас и Георги Спасов за ролите му в „Нос“ в „199“. Спектаклите в жанра, които посягат към статуетката, са „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ и  „Хронолог“ на Видин. Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства е номинирала Александар Георгиев-Аце и Дарио Баррето Дамас за „Moonlight“, Ива Свещарова и Вили Прагер за „Произведени за щастие“, Ива Свещарова за „Съвършено розово”, а Гилдията на музикалните артисти - Deep Zone Project за песента “Golden Girls”, Кирил Пелтеков–Stamely за авторската композиция “Dignity”, професор Симеон Венков за пиесата „Надиграване“. Работещите в дублажа също са излъчили своите фаворити за „Икар“ -  Ася Братанова за Марек в „Митика“, Ася Рачева за Джейн Доу в „Мъртва Точка“, Василка Сугарева за Топси в „Мери Попинз“, Здравко Методиев за Тоби в „Скорпион“, Иван Велчев за Джейми Фрейзър в „Друговремецът“, Петър Бонев за Гуанга в „Малката стъпка“. Във вариетето и цирка кандитатите за „Икар“ са Веселин Долмов-Арсен, Данчо Балджиев, Стоян Митев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай