Гледаме „Паразит“ на „София филм фест“

Оскаровият рекордьор е в афиша на издание № 24

Гледаме „Паразит“ на „София филм фест“ | StandartNews.com

Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо „Паразит”, който удиви света и заслужено получи „Оскар“ за най-добър филм – първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана награда, ако не броим френския „Артистът“ на Мишел Азнависиус, реализиран в традициите на нямото кино, гледаме през март на „София филм фест“.  От шестте номинации за „Оскар“ лентата получи още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий.

„Паразит“ има „Златна палма“ от Кан през май на 2019-а, а за последните 14 години неговият автор е представял на най-авторитетния филмов фестивал още три свои творби. „Паразит“ отнесе „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. Със 178 награди и 186 номинации, „Паразит“ вече е позициониран на 26-то място сред най-добрите ленти на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд.

Корейският режисьор Понг Джун Хо е добре познат на публиката в Европа. През 2006-а в Кан е премиерата на „Чудовището” („The Host”), удостоен с наградата „C.I.C.A.E.”. През 2008-а и 2009-а в „Особен поглед” са представени последователно триптихът „Токио!” (режисиран заедно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и „Майка”. През 2017 година „Окджа” („Okja”) беше номиниран за „Златна палма”.

Филмът е за две семейства. Запознайте се с богатите и проспериращи Парк. И с Ким – богати на улична хитрост. По прищявка на съдбата между двете семейства се създава особена връзка. Ким предлагат „незаменима“ луксозна услуга, докато Парк осигуряват необходимата финансова издръжка на цялото домакинство. Когато паразитиращ натрапник заплашва новопостигнатия комфорт на Ким, възниква жестока задкулисна битка за надмощие, която заплашва да разруши крехката екосистема между Ким и Парк.

„В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари“, пишат критиците.

Дали обаче всички от журито в консервативната американска Киноакадемия са изгледали „Паразит“? Няма съмнение, че своето „за“ са дали хората, които вливат младежка кръв в застаряващата институция. През последните години Академията постоянно получава обвинения, че предпочита белите и богатите. Не е изключение и сезон 2020 – само афроамериканката Синтия Ериво получи номинация за най-добра актриса. На този фон почти няма изненада, че „Паразит“ обра наградите, въпреки че сега броят адмирациите за предизвестени. „Холивуд рипортър“ вече публикува бюлетин с гласуването на отделните академици, а в Туитър бе написано, че някои от тях не искали да четат субтитри и затова пренебрегнали „Паразит“. Но, както казва неговият режисьор Понг Джун Хо, всички в Холивуд говорят на един и същи език – този на киното. В крайна сметка се оказва, че опитът да се подмлади и освежи състава на Академията, не е бил напразен. Мнозина не вярваха в победата на „Паразит“ и бяха убедени, че „1917“ ще триумфира на церемонията. За първи път букмейкърите се провалиха с гръм и трясък – както и ветераните, които не криеха предпочитанията си за „1917“.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай