Гледаме „Лакме“ от Лео Делиб

Пленителна мелодичност, танци и богата жанрова живописност в оперния шедьовър

Гледаме „Лакме“ от Лео Делиб | StandartNews.com

Хитовата постановка от Лео Делиб „Лакме“ на Софийската опера и балет ще бъде излъчена по БНТ2 на 3 май от 20:00 часа. В спектакъла на професор Пламен Карталов от 2008-а участват Петя Иванова, Хектор Сандовал, Ирена Петкова, Петър Найденов.

„Лакме“ е разказ за невъзможната любов между младата жрица Лакме, дъщеря на върховния жрец на Брама и английския офицер Джералд в момент, когато индусите въстават срещу британското господство в Индия. Една история за любов, дълг и несбъднато щастие.

В тази творба има арии и ансамбли с пленителна мелодичност, танци и богата жанрова живописност, което я прави особено желана в репертоара на големите оперни театри и любопитна за публиката.

Премиерата на шедьовъра „Лакме“ е в Гранд Опера в Париж на 11 април 1883-а, около век след времето на действието в спектакъла – колониална Индия, около 1875-а. Делиб е на върха на славата си, професор по композиция в Консерваторията, година по-късно е избран за член на Френската академия.

„Лакме“ не слиза от световните сцени още от годината на своето написване. Познавачите и любителите на това изкуство оценяват в нея изискания музикален колорит, романтичната линия на творбата и не на последно място – драматизма на сюжета й. Тази опера е смятана за връх в оригиналния стил, който Делиб постига през годините на своята кариера, започнала с композирането на оперети и балетна музика, високо оценена от самия Чайковски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай