Филм за доайена на административното ни право

Кино Лазаров е на запомнящи се епиграми, първите от които са създавани в още през шейсетте години

Филм за доайена на административното ни право | StandartNews.com

Завършва монтажът и до дни ще бъде представен нов филм от поредицата за бележитите български юристи. Историята проследява житейския път и творчеството на доайена на административното право и процес в България. Проф. д-р Кино Лазаров (1933г. – 2017г.) е известен не само в средите на поколения юристи, повечето от които са били негови студенти и докторанти. Името му е добре познато и на дългогодишните читатели на вестник „Стършел”. Автор е на запомнящи се епиграми, първите от които са създавани в още през шейсетте години, а и днес звучат изключително съвременно. Нека само да сравним:

Темида

Участта й е такава,

щом прогледне

онемява

Филмът „Епиграмите на Темида” представя един богат и интересен живот на юрист от Института за правни науки при БАН, работил под научното ръководство на акад. Петко Стайнов. Професор Кино Лазаров е бил съдия в Плевенския районен съд, след това завършва редовна докторантура по административно право и административен процес в Института за правни науки при БАН. Бил е и дългогодишен преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в Бургаския свободен университет и в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има редица специализации във Франция.

Автор е на над сто научни труда – монографии, учебници, студии и статии. Негови научни съчинения са публикувани във Франция, Германия, Русия, Полша, Чехия и Словакия. Бил е член на три консултативни съвета по законодателството към Народното събрание. Един от членовете на комисията по изготвяне на Конституцията. Участвал е в създаването на редица законопроекти. Професорът председателства комисиите за изготвяне на Административно-процесуалния кодекс и на Административно-наказателен кодекс. Носител е на ордена „Кирил и Методий“ I степен. През 2005 година е отличен като с наградата „Народен будител”. Почетен граждани на град Долни Дъбник.

Във филма са запечатани за поколенията усилията на професор Лазаров, за възстановяване на административното право на българските граждани да се възползват от общата клауза за обжалване на всички актове на администрацията от горе до долу. Той има щастието да види осъществени и приложени голяма част от научните си трудове. За него проф. Снежана Начева казва: „Той преведе на езика на поезията много общочовешки неща, които съществуват в правото и трябва да отразяват хуманитарното начало на законите. Проф. Лазаров се стараеше колкото се може да очовечи закона и да дава сметка, че той се прави за хора и те трябва да бъдат пощадени”

Лентата дава отговор на въпроса, как може с еднаква лекота да се пише и да се издават теми в тясно правната проблематика, с участие в писането на член 120 от Конституцията и в същото време да бъдеш автор на редица лирични и сатирични стихосбирки.

Екипът на филма „Епиграмите на Темида” е познат на телевизионната публика с предишния си художествен филм за живота и делото проф. Живко Сталев – „Патриархът на правото“. Лентата е по идея на Васил Чобанов, Сценаристи на филма са Ани Мельова и Васил Чобанов. Режисьор е Ани Мельова.Оператор е Георги Маринов – Гопето. Продуцент на филма е Владимир Танев. Продукцията е дело на Травъл Медиа Груп.

Премиерата на филма ще бъде на 15-ти април от 17.00 часа в Културен център G8, ул. Уилям Гладстон, № 8.

Лентата ще бъде излъчена скоро по БНТ1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай