Фил показва картини, избрани от Светлин Русев

Портрети, пейзажи и натюрморти на Стоян Филипов напомнят в „Сезони“ за съвършения вкус на академика

Фил показва картини, избрани от Светлин Русев | StandartNews.com

Стоян Филипов, Райна Дамяни и Маргарита Видралска откриват изложбата в "Сезони" с изключителните картини, които Светлин Русев избира през последните дни на земното си битие

Експозиция, която обединява големи таланти и малко тъга гледаме в „Сезони“ до 18 септември. Своеобразното заглавие на респектиращата изложба, с която елитната столична галерия открива сезона, е „Избрано от Светлин Русев“.  Автор на прекрасните творби е Стоян Филипов- Фил, на чиято живопис се възхищават колекционери и меценати в САЩ, Канада и Европа. „Познавах Светлин от доста години. Посещаваше мои изложби и не пропускаше да коментира доброжелателно произведенията ми в характерния си лаконичен стил. През 2018-а го поканих в ателието си. Показах му много работи. Той ме караше да отделям настрани повечето от тях и през цялото време казваше: „Много са хубави – и тази трябва да покажеш, и тази, и тази...  Ще избера окончателно всичко за следващата ти изложба и ще я открия. Засега прибери  заделените картини, трябва да дойда още веднъж“. Качи се в колата и повече не го видях. След смъртта му си обещах, че рано или късно ще направя това, което той искаше“, сподели Фил на откриването.

Месеци наред той си спомня разговорите със Светлин /техни свидетели са планината и съпругата на Филипов/, любопитството и възторга му към необикновените лица, към композициите, пейзажите, натюрмортите. Маестрото е бил повече от категоричен, че Филипов трябва по-често да представя нарисуваното – пред изкушената и неизкушената публика. И когато Фил споделя с мениджъра на „Сезони“ Маргарита Видралска, която вече е била негов домакин, дамата веднага определя дата за премиерата. Самият Светлин Русев е стар приятел на галерията и неведнъж е гостувал с легендарния си размах в престижното арт пространство.  


„Fil не имитира и не подправя света - той изгражда и надгражда жива плътна тъкан, силно индивидуална и многопластова. Четките са смели и ясни, категорични и недвусмислени, често постига изумително въздействие само с два или три тона от палитрата си. Специфичното наслагване на боите често  се дължи на непрекъснати търсения. Рисува прости житейски ситуации - без сложни определения и послания - които ние, зрителите, отпиваме като чиста вода от пресъхваща чешма. От пейзажите надничат дървета и къщи, брегове и силуети, лодки и рибари“, коментира кураторът д-р Райна Дамяни.  


Стоян Филипов се отдава на изкуството, след като цялата му дотогавашна кариера е свързана с точните науки като експерт със строително-инженерни специалности. Започва да рисува през 2001-а в Атланта, където се озовава по семейни причини. Една сутрин става и отива да купи платна и бои – без никаква езотерика, напълно осъзнато. За да стане ясно отново и отново, че дипломите не са тези, които доказват дарбите на артиста. Започва с портрети, вдъхновен от образите, които най-често среща в Атланта. Това са същите онези портрети, за които Светлин Русев по-късно ще каже: „Поразен съм от тях“. Всъщност Съдбата предлага нещо много рядко на Фил – да изживее чудото на метаморфозата след средата на жизненото поприще, за да преоткрие вселената в цветове и нови форми, за да наложи оригиналната си техника в маслената живопис, за която сам прави част от боите си. Фил дебютира на официалната сцена чак през 2007-а, като не пропуска  както да експериментира, така и да обогатява традиционните представи. Дълго участва в общи събития, организирани в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Но чудото и трудът се преливат, защото Стоян Филипов за тези двайсетина години е сътворил толкова картини, колкото други за два живота. Самият той е повече от интересна личност – от стар македонски род, чешит с остро чувство за сатира. Увлича се с плам по темите на международната политика. Сред любимите му писатели са южноамериканците – Маркес, Борхес, Марио Варгас Льоса, Хулио Кортасар, като неслучайно в платната му се долавя мъдростта, загадката и безкрайността на магическия им реализъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай