Джон Туртуро наследи Шон Конъри

Гледаме „Името на розата“ по bTV

Джон Туртуро наследи Шон Конъри | StandartNews.com

Джон Туртуро наследи Шон Конъри като Уилям Баскервил в минисериала „Името на розата“, който тръгва от 11 февруари по bTV всяка делнична вечер от 21, 30 часа. Актьорът е и съсценарист и съпродуцент на историческата драма по едноименния роман на Умберто Еко – 30 години след премиерата на кинохита на Жан-Жак Ано на големия екран.

Фабулата се развива през XIV век. Английският францискански монах Уилям от Баскервил (Джон Туртуро) е изпратен от императора на Свещената Римска империя в северна Италия.  Задачата му е да разследва загадъчни убийства, самоубийства и други мистериозни събития, случили се в стар манастир. Най-голямото богатство в светата обител е библиотеката с хиляди безценни произведения от всеки клон на знанието. Интригите се въртят около ръкопис от специалната секция – тази, където са томовете със спорна правилност, до които не всеки има достъп. Този ръкопис присъства при всеки смъртен случай и Уилям търси какво е неговото значение. Около загадъчния лабиринт се крие и безмилостният убиец. А постъпките и думите на Уилям отразяват не просто мнението му за нуждата от образование, но и идеологическата борба в самата църква – трябва ли духовенството да се откаже от богатствата си или властта и парите ще помогнат на папата да контролира целия западен свят?  Уилям и неговият помощник Адсо (Деймиън Хардунг) имат седем дни, за да разкрият кой от монасите извършва престъпленията и да спасят манастира от разруха.

„Името на розата“ е първият роман на Умберто Еко, завършен през 1980 година. От него са продадени 50 милиона екземпляра на 40 езика. В книгата има голяма част, лишена от интригите на сюжета  – в нея Уилям отговаря на въпросите на Адсон. Всъщност това са завършени лекции на историко-обществено-етично-религиозно-философски теми. Филмовата адаптация излиза през 1986 година. В нея като Адсон дебютира Крисчън Слейтър.

Новият минисериал, който е италианско-френско-германска копродукция, включва 8 епизода по 52 минути. Той вече мина по тв каналите на Италия, Франция и САЩ. Сред актьорите има още две световни звезди - Чеки Карио и Рупърт Еверет. Режисьор е Джакомо Батиато. "Името на розата" е велика книга. Но в изключителния филм на Жан-Жак Ано беше разкрита само основната интрига. Всичко останало – философски дебати, спорове за връзката между религията и властта, за любовта, за жените, за живота, нямаше как да бъдат представени в рамките на два часа“, коментира Батиато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай