Джаз фестът събира елит в Пловдив

Голямото шоу започва на 31 октомври

Джаз фестът събира елит в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив джаз фест открива своето пето издание с два концерта, които със сигурност ще се наредят сред значимите музикални събития на годината. Началото ще постави една от най-забележителни джаз певици в света – португалката Мария Жоао. Експресивна и ексцентрична, тя прави истински вокален спектакъл. Мария Жоао започва да се занимава с музика едва на 20 и няма време да получи тематично образование. Днес в биографията ѝ фигурират 23 албума, множество награди и участия във всички престижни световни форуми, а своята широка известност добива с впечатляващите си вокални възможности, чрез които често вплита фолклор, авангард и електронна музика. Тя гостува в България заедно със своя дългогодишен сценичен партньор – пианистът Марио Лажиня.  На 1 ноември  от 11 часа в Bee Bop сafé двамата ще проведат специален уъркшоп, който не изисква предварително записване.

Вторият концерт от същата вечер ще бъде на бас китаристка, контрабасистка и композиторка – Линда Мей Хан О, която през последните десет години се превръща в истинска звезда. Днес тя е от най-признатите и търсени на своето поколение, участва в настоящия квартет на Пат Матини, била е в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Родена в Малайзия, Линда Мей Хан О израства в Австралия, а в момента живее в Ню Йорк, където и преподава в Manhattan School of Music, води майсторски класове и серия обучителни курсове из САЩ, пише музика за кино и за колеги. Линда Мей Хан О има четири издадени албума, като последният излезе само преди няколко месеца и е смятан за шедьовър.

Втората вечер на фестивала е на китаристите. Тя ще започне с американеца Кърт Розенуинкъл. Независимо дали е в концертни зали, в джаз клубове за джемсешъни в малките часове, в консерватории или в ефира отличителният глас на Кърт Розенуинкъл има безспорно влияние върху музиката на 21-ви век. Всеки т 11-те му албума е вдъхновен от млади и по-възрастни музиканти от целия свят. Естетическият и многожанровият му мироглед водят до съвместна работа с Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън, Брад Мелдау и много други. В The Jazz Book Розенуинкъл е наречен визионер: композитор с безкрайно прецизен начин на наслояване на електронни звуци, интелигентно манипулиращ ембиънт, дъб и дръм енд бейс. Веднага след него излизат двама носители на „Грами“: легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус - Джон Клиъри. Дългогодишните приятели започват да свирят заедно едва през 2008-а, а чак през 2015-а са първите им концерти като дует. Тази година те правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив джаз фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна а програма с нюорлеанска музика, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.

Заключителната вечер на фестивала на 2 ноември е посветена изцяло на българския джаз. Тя ще започне с концерта „Виждам птица да лети“, замислен като своеобразен трибют към големия пианист и композитор Румен Тосков-Рупето – едно най-важните и обичани имена в българския джаз. Сред участниците в него ще бъдат пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров и барабанистът Мартин Хафизи.  Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши. Единствено в рамките на Пловдив джаз фест той ще представи своя първи самостоятелен албум – Little Stories. От 2006-а джаз музикантът, композитор и преподавател живее в Ню Йорк. Петър Славов е работил с титана Чучо Валдес и много други. Свирил е на най-престижните сцени и фестивали в над 40 държави на 5 континента. Той е член на класическия квартет на носителя на „Грами“ Джо Ловано, както и на неговата банда Us Five.  Свирил е още в Global Gumbo Project на легендарния продуцент и композитор Куинси Джонс. Той е сред музикантите в албума на кубинския пианист Алфредо Родригес, номиниран за „Грами“ през 2014 г. и продуциран от Куинси Джонс.

Още 6 събития съпътстват основната програма на Пловдив джаз фест. Концертите са два: Funkallero и Next Step Project ще представят своите нови албуми. Групата Funkallero е създадена през 2011-а  от пианиста и композитор Васил Спасов, възпитаник на музикалния колеж „Бъркли“. Той събира в бутиков проект някои от най-интересните импровизатори - Димитър Льолев, Мирослав Иванов, Радослав Славчев-Ривърмен и Георги Марков. Името на състава е заимствано от едноименната композиция на Бил Евънс и е знак на почит към наследството му. През 2019-а излиза техният втори албум – Sci-funk, разчитащ на масивния груув, модерен хармоничен език и импровизации. Next Step Project е създаден през 2016-а по идея на барабаниста Христо Йоцов, който кани Мирослав Турийски и Николай Карагеоргиев. След множество концерти в страната през 2019-а те реализират своя първи албум – Next Step. Специален гост ще бъде саксофонистът Димитър Льолев. Стилът на групата може да се определи като фюжън в много широки граници, а импровизацията е същинският двигател на тяхната работа. Същинският финал на Пловдив джаз фест ще постави минифестивалът Jazztronica на 2 ноември от 23 часа в U Park Gallery. Jazztronica e концепция, която иска да разшири представите и общоприетите нагласи към съвременната електронна музика.  Събитието е и поглед през призмата на вече класически музикални стилове, преминали метаморфозите на времето и еволюцията на музикалната естетика през последните десетилетия. Jazztronica ще представи най-новия проект на Mr. Moon и Mey, както и видеото им към първия им сингъл – Timelapse. Със своя дебютен албум Tich Toch ще участва и варненското трио Jazzprofilactika (DJ Jijo, Нейко Бодуров, Цветан Момчилов). Jazztronica е създаден по идея на Младен Димитров (DJ Mr Moon).

Литературната програма тази година включва първото публично представяне на дългоочакваната книга на издателство ICU  „Истории от 90-те“. Това е финалната част от вече култовата поредица от тематични антологии на издателството. След „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ тази нова книга с лични истории ще прерови спомените и ще ни върне към онова толкова динамично, всепоглъщащо и екстремно десетилетие. Сборникът е съставен от преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева. Другата премиера е на „Огледало на въображението: психоанализа на филмовото преживяване“ от д-р Светлозар Василев. Тя е плод на 10-годишния му опит от обсъждания на филми през призмата на несъзнаваното. Нейното представяне ще бъде придружено от прожекция на филма „Около полунощ“ на Бертран Таверние. За него Хърби Хенкок печели „Оскар“ за музиката, а номинацията на Декстър Гордън е първият случай в историята, при който музикант е предложен за награда на Академията заради играта си като актьор. Събитията са обединени под заглавието „Психоанализа и джаз“. И тази година Пловдив джаз фест ще проведе конкурса за млади изпълнители на възраст между 16 и 27.

Всички концерти от основната програма се провеждат в Градски дом на културата „Борис Христов, а началният им час 20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай