Дами от България и Израел покоряват 4 града у нас

Женските хорове "Наама" и "Лира" с общи концерти в София, Пловдив, Благоевград и Сандански

Дами от България и Израел покоряват 4 града у нас | StandartNews.com

Женските хорове "Наама" и "Лира" с общи концерти в София, Пловдив, Благоевград и Сандански

Уникално преживяване очаква ценителите на музиката в София, Пловдив, Благоевград и Сандански. От 9 до 12 юни те ще могат да се насладят на съвместните концерти на женски хор „Наама” от Израел и дамски камерен хор “Лира” от България. Концертите са част от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“, асоциираната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и се провеждат с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на община Благоевград.
Почитателите на хоровото изкуство ще могат да се насладят на класически творби на световнопризнати автори като Бизе, Сен-Санс, Цезар Франк, емблематични произведения от български и израелски автори като Добри Христов, Филип Кутев, Петър Льондев, Йоел Енгел, Нахум Нарди, Гершон Пренски, както и обработки на фолклорни песни. Хоровите състави ще поднесат своите изпълнения под диригентското ръководство на Пнина Инбар и Галина Попова.
„Съвместният проект е базиран на разбирането на музиката като универсален език за общуване и средство за обединение на представители на различни етноси, нации и култури. Идеята възникна на диригентската среща по време на Международния фестивал на камерните хорове и ансамблите през август 2017 в гр. Крагуйевац, Сърбия“, разказа диригентът на хор „Лира Галина Попова.
„Въпреки кратката ни среща в Крагуйевац, ние намерихме общ език и желанието за партньорство в осъществяването на този предизвикателен проект ни доведоха до изключително успешни резултати“, смята и диригентът на хор „Наама“ Пнина Инбар.
Проектът беше представен с голям успех в Израел през септември 2018 на престижния Фестивал на вокалната музика в Абу Гош, на музикалния фестивал в град Хайфа и др.
Програмата започва от Американския университет в Благоевград. В 18,30 ч. на 9 юни двата хора ще се качат на сцената на зала „Аудиториум“. Ден по-късно (10 юни 2019) от 19 ч. дамите ще покорят емблематичната зала „България“ в София. Концертът им част „Софийски музикални седмици“. На 11 юни 2019 те отиват в Пловдив, където 18,30 ч. ще бъдат в историческата зала "Съединение" на Регионалния исторически музей. Там ще ги аплодират и десетки чужденци, които в момента са в Европейската столица на културата. Турнето завършва на 12 юни в Сандански. Концертът в Дома на културата започна точно в 18 ч.
Женски хор „Наама“ е един от най-добрите хорове в Израел. Основан през 1989 г. от Пнина Инбар – певица, диригент и музикален аранжор, хорът е посветен на музикалното изкуство и разпространяването на класическа музика сред многообразна публика от различни възрасти. Съставът се състои от 23 певици, всяка една от които е с музикално образование. Хорът често участва в концерти, фестивали и състезания в Израел и извън страната. Изявява се в пълния си или в по-малък ансамбъл, акапелно или с акомпанимент на пиано, заедно със солисти, оркестри и други инструментални формации.
Разнообразният репертоар на хора включва широк обхват от класически произведения от всякакви периоди, израелски произведения за хор, израелски и международен фолклор, спиричуъли и други. Много от местните фолклорни песни са аранжирани за хор от самия диригент Пнина Инбар. „Наама“ правят записи през 1996, 1999 и 2007 година. Хорът е подкрепен от Израелското министерство на културата.
Хор “Наама“ се класира високо и печели първи награди на международни състезания: The Mendelssohn Competition в Германия (1996), Shirat Hayamim, Израел (1996), Арецо, Италия (2000), Пекин, Китай (2002), Уси, Китай (2004), Хайновски фестивал на хрисиянската православна музика, Бялисток, Полша(2005), три бронзови медала в различни категории от Seghizzi Festival в Гориция, Италия (2013). През 2014 „Наама“ пеят в църквата „Св. София“ по покана на българския патриарх по време на турне в България.
Дамски камерен хор „Лира” е създаден през 1991 г. от доц. Галина Попова – преподавател по хорово дирижиране и солово пеене в Югозападния университет в Благоевград и диригент на хора от тогава до днес. Първите участници в „Лира” са учащи се в средните и висши учебни заведения в града. Хорът развива вокалната подготовка на младите хористки, като насърчава най-надарените да развият таланта си професионално.
Репертоарът на хора включва образци на духовна и светска музика от различни стилове и епохи.
От самото си създаване хорът концертира активно на територията на страната, редовно взема участие в престижни български хорови форуми. „Лира“ представя България и на международни хорови конкурси, сред които тези в Крагуевац, Сърбия и Ньошател, Швейцария. Хорът е носител на награда за най-добро хорово звучене в Крагуевац през 2017 г., на Голямата награда на Първия международен хоров фестивал “Черноморски звуци” в Балчик през 2011 г., на награда за високо ниво на хорово представяне в Охрид през 2008 г. и много други.

Програмата на предстоящите концерти:

09.06.2019 г. – Благоевград, Американски университет, зала „Аудиториум“. Начало: 18:30 ч.

10.06.2019 г. – София, Камерна зала „България“ – част от програмата на Музикален фестивал „Софийски музикални седмици“. Начало: 19:00 ч.

11.06.2019 г. – Пловдив, Регионален исторически музей Пловдив, зала „Съединение“ – част от асоциираната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“. Начало: 18:30 ч.

12.06.2019 г. – Сандански, Дом на културата. Начало: 18:00 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай