БГ хитове в Стара Загора

"Златната липа" представя 4 игрални и 6 документални филма

БГ хитове в Стара Загора | StandartNews.com

Рeжисьорката Магдалена Ралчева - създател и директор на фестивала "Златната липа"

 

Богата селекция от качествено българско кино ще представи VII-то издание на „Златната липа“ от 1 до 5 юни в Стара Загора - 4 игрални и 6 документални ленти. Милко Лазаров е в конкурса с „Ага“. „Много красив и изящно направен филм, който кара публиката да остане мълчалива дълго след  финалните надписи“, коментира Магдалена Ралчева. Историята е на мъж, който след неочакваната смърт на съпругата си се опитва да осъществи отдавнашната им мечта – да съберат отново своето семейство под един покрив. Той тръгва да открие напусналата ги преди години дъщеря Ага. В ролите са Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев.
В извънконкурсната програма зрителите в Стара Загора ще гледат „Далеч от брега“ (2018) на Костадин Бонев, който през 2016-а беше председател на журито на „Златната липа“. Историята във филма се е случила преди 40 години. Или преди 30… Или може би се случва сега… Талантлив театрален режисьор е прогонен от столицата. Той не знае за какво точно. Най-вероятно с поведението си е раздразнил силните на деня и е изпратен в малък провинциален театър, където иска да постави пиеса, обсебила мислите му. В тази пиеса се говори за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят в живота на трупата… В главните роли са Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска-Давидова, Цветана Манева. За ценителите е и пълнометражният дебют на Галин Стоев „Безкрайната градина“ (2017). Известният режисьор, който от дълги години работи във Франция, а от 2018-а  е директор на Националния театър в Тулуза, разказва за живота на Филип, разпределен между приятелката му Соня, брат му Виктор и работата му като пи ар. Този обречен триъгълник се разчупва в деня, в който той среща Ема – странно момиче, затворено в собствения си свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина… В ролите са Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов, Глория Петкова, Никола Анастасов.
„Ирина“ на Надежда Косева също впечатлява със съвременния и много точен поглед към проблемите в обществото ни – българска жена в провинциален град става сурогатна майка, принудена от обстоятелствата… В ролите са Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев и други. Огледалото на БГ реалността в игралните творби е „допълнено“ и от документалните в извънконкурсната програма.
„Дворци на народа“ на Борис Мисирков и Георги Богданов (2018), копродукция на България, Германия и Румъния, обединява няколко истории за най-емблематичните пет сгради от социалистическо време. Те са не само представителни за епохата, но и свидетели на историческите сътресения в Източна Европа през втората половина на ХХ век. Това са Националният дворец на културата в София, Московският държавен университет, Дворецът на парламента в Букурещ, Дворецът на Сърбия в Белград, Дворецът на републиката в Берлин. Сградите им са уникални архитектурни създания, сътворени с много смелост и малко лудост. Днес, след падането на социализма, е време да се върнем и да надникнем в скритите им тайни, казват авторите. Едно от знаковите заглавия на „Златната липа“ 2019 е „Сага за попилените възможности“ (2018) на режисьора Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов по сценарий на професор Иван Илчев и със специалното участие на Валентин Ганев. Едночасовият разказ е за събитията около подписването на Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г. и на Парижкия мирен договор от 1947 г. Филмът е емоционално кинематографично есе за историческата съдба на България през последните 100 години. Прожекцията е на 2 юни от 18 часа в Районната библиотека „Захарий Княжески“. 
Късометражният игрален филм „Хайдути – митове и предания“ е на основателя на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ Райчо Гънчев. Оператор е синът му, Горан Гънчев, познат с ролята си на Димитър Общи във филма „Дяконъ Левский“. На екрана са вплетени три късометражки – „Хайдутлук“, „Поп Мартин“, „Вълчан Войвода“ чрез моноспектакъла на Димитър Селенски. Нестандартното кинематографично представяне на хайдушките времена акцентира върху непреходния дух на дедите ни и уникалната екзотика на хайдушкото движение.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай