Ален Делон: Аз не съм свободен - аз съм самотен

Кан се прекланя пред великия кинаджия с почетната „Златна палма”

Ален Делон: Аз не съм свободен - аз съм самотен | StandartNews.com

Кан, който демонстрира респекта си пред Ален Делон с почетната „Златна палма”, е бил свидетел на някои от най-важните „женски” и не само моменти от живота на великия кинаджия. Той дефилира по „Кроазет” с младата и луда по него Роми Шнайдер, дълго време минава по червения килим, прегърнат с Мирей Дарк и Ан Парийо. Когато дъщеря му Анушка порасна достатъчно, започна да се появява с нея.          

На Лазурния бряг, където през 50-те фестивалът е възстановен, след като Европа се опитва да загърби опустошенията на Втората световна война, никому неизвестният тогава красавец е представен от актрисата Бриджит Обер – с 14 години по-възрастна от него страстна любовница. През 1956-а Делон е изгонен от армията заради бесния си темперамент и невъзможността да се подчинява на по-висшите чинове. Бачка като келнер и хамалин из Париж, но с неговата външност и сексапил е въпрос на дни да бъде приобщен към някоя артистична компания. Първи го откриват тъкмо Обер и Жан Клод Бриали. Когато Бриджит пуска протежето си по „Кроазет”, приличните и неприличните предложения не закъсняват. Първият сериозен режисьор с оферта е Дейвид Зелцник – той е готов с договор за дебют в Холивуд, но при условието, че Ален бързо и ефективно научи английски. Делон започва да зубри на бързи обороти, но малко преди да отлети за Лос Анджелис, съдбата изпраща на пътя му Ив Алегре. А той го предупреждава, че американското кино употребява и изхвърля. Затова по-полезно и по-доходоносно за Делон е първо да стане известен във Франция, а след това зад океана. Именно Алегре снима Ален в „Щом жената се намеси” през 1957-а. Жестът на Алегре не спира Делон да прелъсти съпругата му – нито пък му пречи разликата от две петилетки между него и дамата. Така започва легендата – на екрана и извън него. 

Когато чуя „любов”, отговарям „Роми Шнайдер”

Първата от фаталните жени на Ален Делон е австрийката с френски паспорт Роми Шнайдер. За романа им са изписани страници, достойни за обема на „Война и мир”. Често се забравя, че в началото на запознанството си те са в твърде обтегнати отношения. Той я приема като „надута позьорка без капка чар” и „глупава и дебела като швейцарска крава”. Но въпреки това в продължение почти на година трябва да се прави на влюбен в нея, докато снимат „Кристин”. Еротичното електричество между тях е на път да взриви и работата на целия екип, докато един ден Роми не избухва в сълзи и става ясно, че е влюбена до уши в партньора си – за ужас на своята майка, прочутата с войнствения си характер кинозвезда Магда Шнайдер. Тя веднага минава „на нож” с евентуалния си зет и го представя на дъщеря си в скандална светлина. Според градските легенди, Магда няколко пъти заварва Ален Делон в леглото както с жени, така и с мъже. Сред заподозрените в по-топли, отколкото е „нормално” отношения, е самият Лукино Висконти. „Той е мой духовен баща, единственият ми ментор. Винаги мисля за него”,  казва Делон за италианеца, който го превръща в световна звезда с „Роко и неговите братя” и „Гепардът”. И продължава да носи един от медальоните, които Лукино му подарява. Всъщност именно Висконти се опитва да сдобри Ален и Роми през 1961-а, като поставя специално за тях двамата в Париж „Жалко, че тя е уличница”. Но докато продължава годежа му с австрийката, Делон върти паралелна връзка с германка. През 2001-а 39-годишният тогава фотограф Ари Булон пусна биографична книга, в която твърдеше, че е син на Ален Делон и рокаджийката Криста Пафген, починала през 1988-а. Ари носи фамилията на пастрока на Ален, който го осиновява заедно с Едит – майката на актьора.                       
Натали Бартелеми, която през 60-те става първата мадам Делон, също се е разхождала под ръка с Ален в Кан. Но тя успява да впечатли гилдията с роля, която няма нищо общо с него – в „Особен урок”. Келнерката от Мароко изживява своите 15 минути слава, след като доста време преследва бъдещия си съпруг. Тя е тази, която го разделя окончателно с Роми Шнайдер, макар че Делон е на светлинни години от образа на примерен годеник. Когато Натали го информира, че е бременна, той организира сватба без фанфари. Антъни се ражда в Ел Ей, където Делон има ангажимент за три продукции на „Метро Голдуин Майер”, но през 1965-а семейството се завръща в Париж. През 1967-а двамата Делон все пак снимат заедно – в „Самураят” на Жан-Пиер Мелвил. Сблъсъкът между тях пред камерите е фатален за брака им. След последната клапа Ален подава молба за развод. И досега не е ясно кога Ален и Антъни са установили топли отношения, каквито се очакват от баща и син. Младши никога не е пестял пред репортерите огорчението от изцепките на родителя си. „Отнасяше се с мен като с „бракувано изделие”. Внушаваше ми, че не съм мъжкар от класа като него, че не съм нито толкова талантлив, нито кой знае колко умен. Съжаляваше на глас, че няма на кого да остави бизнес империята си”, споделял е Антъни пред медиите.     

„Искам да съм негова покорна слугиня – като Мария Магдалена на Исус”   
       
Признанието е на Мирей Дарк, с която Делон живее близо 15 години. „Тя възпита у мен всичко най-добро”, сподели Антъни Делон на сбогуване с актрисата, която си отиде от инфаркт.  „След като тя си тръгна, аз също мога без проблем да се оттегля от живота”, допълни тогава баща му. Мирей е тази, която  винаги е била като буфер между двамата. Тя е тази, която заедно с Ален държи ръката на Роми Шнайдер, когато бившата любима на Делон губи сина си. Синеоката красавица подкрепя във всичко Ален – и се надява, че той рано или късно ще й направи предложение. Той я обожава, но не желае да се жени – не само защото Мирей не може да му роди деца, тъй като страда от болно сърце. А през 1981-а Ален започва снимките на „За кожата на едно ченге”. Пред камерите до него е Ан Парийо – на 21, изключително секси и талантлива. „Не можах да остана хладнокръвен. Дълго време разумът се бореше със сърцето ми. Но в крайна сметка то победи”, оправдава се Делон. През 1983-а Мирей Дарк връща свободата на любимия си. „Реших, че така е най-добре за всички. Мислех, че ще останем заедно, докато смъртта ни раздели. Но не съжалявам за нищо”, коментира тогава тя. През следващите три години почти тийнейджърката Ан Парийо се опитва да бъде достойна партньорка на деспотичния, ужасно властен и винаги склонен да изневери Делон. През 1987-а в живота му влиза друга почти тийнейджърка – холандката Розали ван Бремен. Тя е момиче от сой – дипломиран политолог. Но пък няма против да изкарва парите си в шоубизнеса – манекенка, която се явява на прослушване за бек вокалистка в парчето „Като на кино”, което Ален записва след настояване на Мирей Матио. „Мис Холандия” е адски независима, но и предана на световния секссимвол. Той е толкова отдаден на новата си любов, че успява три години да я опази в тайна от папараците. 
След сватбата на Делон и Розали таблоидите във Франция безжалостно отсичат: „Той най-после откри млада и здрава майка за децата си”. „Разликата във възрастта ме изпълва с енергия, в кръвта ми влизат адреналин и кислород. Розали е моето щастие, моето равновесие, моята сила. Да станеш баща след 50 е супер – вече си се простил с егоцентризма и себелюбието”, категоричен е вечният прелъстител. По-младата с 30 години брюнетка през 1990-а ражда Анушка – голямата гордост на баща си. Преди няколко години двамата направиха спектакъл по пиеса, писана за тях. Цял Париж говореше за постановката, а после таткото и неговата принцеса обиколиха половин Франция. През 1994-а холандката ражда Ален-Фабиен, който като под индиго прилича на баща си и на брат си Антъни, но все още не е ясно дали притежава техния демоничен чар. Неотдавна родната публика мерна юнака в „Златна младост” – типична драма за нищоправенето на френската буржоазия по руски тертип. Сладурът не блести с кой знае какви актьорски дарби в лентата, доминирана от властелинката пред камерата Изабел Юпер, но да се надяваме, че просто става дума за липса на опит, въпреки че малкият щъка по терените от дете. Още на 8 застава до баща си в тв сериалите „Франк Рива” и „Фабио Монтале”. Друга тема е, че Ален Делон има ужасни неприятности покрай пубертета на изтърсака си и неговите дружки наркомани. 
През 1997-а Розали става единствената жена в света, която напуска Ален Делон. След 15-годишен съвместен живот тя качва децата в колата и не се обръща назад, а той е на прага на самоубийството – особено когато става ясно, че Розали ще се омъжи за не много по-младия от него Ален Алфелу. „Той минава като валяк дори през тези, които обича. Използва хората само и единствено за личните си цели”, твърди втората бивша съпруга. И наистина във факта, че преди развода неуморният отрицател на публичните откровения започва да кани журналисти в имението си, има нещо повече от съмнително. Действията му са съвсем прозрачни – демонстрация на семейна идилия. Преди няколко години в таблоидите се появи информация, че Розали и Делон са заровили томахавката и че дори излизат заедно на вечеря. Но оптимизмът на феновете беше полят със студен душ – оказа се, че временното размразяване на отношенията е било заради проблемите на отрочето.
След като се разведе с Розали, кинаджията обяви, че напуска занаята. „Киното прилича на 100-годишен старец, който брои дните до смъртта си. Телевизията е чудовището, което ни поглъща 365 дни в годината”, каза тогава той. Но тези дни се появи информация, че е подписал договор за нов филм. „Аз не съм свободен – аз съм самотен”, твърди Делон. И уточнява, че желае да бъде погребан до кучетата си – единствените, които никога не са предали любовта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай