Акценти в „Сезони“

До 7 октомври гледаме избрани произведения от колекцията на галерията

Акценти в „Сезони“ | StandartNews.com

Скулптура на Ивайло Савов

Галерия „Сезони“ по традиция представя изложби, чрез които публиката се запознава отблизо с живописни и скулптурни произведения на български автори, избрани от богатата колекция на престижното столично арт пространство. Една от целите на есенната експозиция „Акценти“ е да бъдат съпоставени различни творчески погледи в тяхното многообразие и връзката помежду им, както и да напомни за емблематични автори на родното изобразително изкуство. Един от тях е  Димитър Киров (ДиКиро), чийто творби се намират в музеи и частни сбирки по целия свят.  „Зима в стария град“ е от пейзажите, които често са асоциирани с експлозията от цветове - с яркия колорит на градските къщи, заобиколен от нежните бели нюанси на снега.

Голямата любов на Георги Баев към морето предопределя избора на темата за водната стихия като смислова доминанта на цялото му творчество. Неговите „Рибарски мрежи“ напомнят на зрителя за статичната красота на морето и за близостта на морския и небесния хоризонт. По традиция в „Сезони“ могат да се видят платна на Магда Абазова, една от първите български модернистки.

Дори най-абстрактните между тях са ясно разбрани и обичани както от критиците, така и от публиката. Всички са "уловени" от настроението на картината. Творенията на Магда Абазова съчетават модернизъм и пластичност, сдържаност и естетизъм. Акцент са скулптурите на Ивайло Савов, чиито произведения са притежание на Националната галерия в София и на частни сбирки в над 20 държави в Европа, в САЩ, Индия, Япония, Куба, Малайзия и Канада.

Цанко Панов е още един любим автор на колекционерите – изключителен и дълбок художник, който повлия на съвременното изкуство с произведенията си.

„Автопортрет“ и „Дъждовен ден“ акцентират върху изострената сетивност на автора. Познавачите ще се насладят на един от автопортретите на Любен Зидаров, чиито замах разкрива – в картини и илюстрации – завладяваща лекота. „Започнах да се рисувам без особени цели. След това - като виждах всичко, което ме заобикаля, реших, че най-добре ще бъде видяното в другите хора да го прехвърля върху себе си. Така няма да имам разправии и неприятности, защото сам със себе си няма да мога да се скарам“, шеговито коментира Зидаров. В изложбата са включени и произведения от Иван Нинов, Мария Върбанова, Люсиен Димитров, Мария Чакърова и други имена. 

Ценителите могат да разгледат творбите в  www.galleryseasons.com и във Фейсбук.

Мария Чакърова

Люсиен Димитров

Христина Петрова

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай