8 нови БГ игрални ленти гледаме на София филм фест

Маратонът започва на 12 март с „Петя на моята Петя“ и награждаването на Анри Кулев

8 нови БГ игрални ленти гледаме на София филм фест | StandartNews.com

Новото българско игрално кино в програмата на София филм фест, чието издание № 24 стартира на 12 март в НДК, почти ще изравни рекорда от 2018-а - 22 родни игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на форума са 8 премиерни заглавия. Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на „Златната роза“. Първа среща със зрителите ще имат откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, както и пълнометражният режисьорски дебют на актьора Иван Юруков „До последния каприз“.

На церемонията на 12 март ще бъде връчена Наградата на София на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри Кулев за неговия принос към седмото изкуство.

В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и продукциите, завършени след март 2019-а, които вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София.  Ето кои са те: „18% сиво“ на Виктор Чучков-син, „В кръг“ на Стефан Командарев, „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев, „Доза щастие“ на Яна Титова, „Екшън“ на Радослав Илиев, „Завръщане“ на Ники Илиев, „Засукан свят“ на Мариус Куркински, „Имало една война“ на Анри Кулев, „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова, „Можеш ли да убиваш“ на Иван Ничев, „Опърничавите“ на Георги Костов, „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев, „Шибил“ на Никола Бозаджиев.

Международният документален конкурс традиционно ще привлече някои от най-важните ленти през изминалата година. Българското предложение е „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Сред БГ документалистиките са „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева със световна премиера, софийска премиера ще имат „Рангел завинаги“ на Коста Биков, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев и „Недалеч от рая“ на режисьорския тандем Христо Бакалски и Корнел Миглус.

За 18-а поредна година София филм фест организира конкурс за български късометражен филм. Ще бъде присъдена награда на стойност 9 500 евро. Станислав Тодоров-Роги, Катерина Ламбринова и Пенчо Кунчев избраха 13-те финалисти: „Бони и Льони“ на Светла Цоцоркова, „Внукът на човекоядката“ на Десислава Николова-Беседин, анимацията „Да се срещнем вчера“ на Ива Токмакчиева, „Живот“ на Красимир Калушев, „Лист хартия“ на Ася Кованова, „Майка“ на Ивайло Минов, „Най-сладкото“ на Борис Мисирков и Георги Богданов, „Нина“ на Христо Симеонов, „Нощна смяна“ на Еди Шварц и Йордан Петков, „Среща“ на Мартин Илиев, „Тупик“ на Олга Колева, „Better Nature“ на Ралица Петрова, „Motherland“ на Кристина Спасовска.

Галерия „Синтезис” ще представи специалната изложба  „Място на снимките – София“ с подбрани от нейния екип фотографии, запечатали работни моменти и кадри от емблематични филми, снимани в столицата. Откриването е на 9 март и ще продължи до 4 април. Зрителите ще видят моменти от „Това се случи на улицата“ на Янко Янков, „Инспекторът и нощта“ на Рангел Вълчанов, „Рицар без броня“ на Борислав Шаралиев, „Бариерата“ на Христо Христов и „Софийска история“ на Надя Станева. Прожекциите ще са с вход свободен в „Одеон“.

София филм фест ще представи най-успешните заглавия на десетилетието 2010-2019 със специални прожекции в Дома на киното, стартиращи на форума и продължаващи до края на годината. Началото е с „Жажда“ на Светла Цоцоркова, „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Тилт“ на Виктор Чучков-син и „Ирина“ на Надежда Косева.

За сравнение: през 2001-а на фестивала беше представен единствен български игрален филм – „Блубери хил“ на Александър Морфов, а от 2002-а до 2020-а са извъртени 191. Освен тях публиката е видяла документални премиери, миноритарни копродукции и родни класики. От 2003-а в програмата е и конкурсът за късометражна лента, в който са се завъртели над 210 заглавия с подкрепата на уиски Джеймисън.  В София мийтингс пък са включени и прожектирани 105 игрални и документални произведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай