280 деца в първата асамблея „Земя на децата“

Първата националната Асамблея „Земята на децата“ ще се проведе на 1 юни 2019 г.

280 деца в първата асамблея „Земя на децата“ | StandartNews.com

Над 280 деца от всички 28 области в България ще вземат участие в първата националната Асамблея „Земята на децата“ на 1 юни 2019 г.

Талантливите деца са посочени от регионалните управления по образованието и са на  възраст между 12 и 16 години, с постижения в областта на изкуството и спорта Събитието ще премине в рамките на два панела - художествен пленер и спортно-щафетни занимания, в които младежите ще вземат участие съвместно с представители на НСА и НХА“. Организатор на Асамблеята е Ваня Ламбева, която е и председател на сдружение „Дива Земя“.

Всяка област е поканена да бъде представлявана от своя областен управител. Асамблеята обединява деца от цяла България, които ще бъдат поощрени да се занимават с изкуство и да покажат своите възможности пред много широка публика. Творбите на децата ще бъдат изложени в експозиция след приключването на пленера.

Ваня Ламбева споделя, че догодина второто издание на Асамблеята ще е с международно участие. „С колегите от сдружение „Дива Земя“ вече работим по този проект. Осъществили сме контакти с посолствата на всички чуждестранни държави у нас, както и в посолствата на България по света. Убедена съм, че няма по-добра форма на дипломация в интерес на децата“.

Специално за Асамблеята Ясен Обретенов (музика и аранжимент) и Пеньо Иванов (текст), създават химна „Детска планета“, който ще прозвучи на откриването на празника в изпълнение на детския радиохор.

Г-жа Ламбева благодари на Областна администрация на Софийска, НСА „Васил Левски“, Комисията за закрила от дискриминацията, НХА, Пожарна безопасност и защита на населението, БЧК, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта, Лайънс клуб София Витоша. Своята подкрепа са заявили и много популярни лица от областта на бизнеса, науката, изкуството и спорта, сред които гимнастикът Йордан Йовчев, художниците Ромео Смилянов, Людмил Веселинов, Валентин Кардамски, Петър Пиронков, физикът Теньо Попминчев, певицата Силвия Кацарова и др.

Асоциацията „Дива Земя” е създадена през 2016 г. от Ваня Ламбева. Тя има магистърска степен по история на изкуствата и магистърска степен по маркетинг.  Преди това г-жа Ламбева е била кмет на Туден и е основател на спортния клуб в Годеч. Сдружение "Дивата Земя" работи на национално ниво, като до скоро покрива само софийския регион.

“През втората година работихме усилено, за да подкрепим талантливи деца, деца в неравностойно положение, професионалното развитие на жените, запазване на културно-историческото наследство и др. Имаме над сто успешни  мероприятия на територията на страната.  Носители сме на редица награди включително награда за "Добрият пример на запад от София". В „Дива Земя членуват над 300 души, които управляват нашата дейност на местно ниво и организират събития по региони. Имаме желание да учредим стипендиантски фонд за подкрепа на талантливи деца“, с гордост споделя Ваня Ламбева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай