2 млн. за култура заделя Пловдив

Здравко Димитров ще подкрепя местните творци

2 млн. за култура  заделя Пловдив | StandartNews.com

Рекордните 2 млн. лв. ще отдели Община Пловдив за финансиране на Календара на културните събития през 2020 г, съобщи Марица.  Сумата е увеличена с 250 хил. лв. в сравнение с бюджета за тази година, но пък догодина културните институции ще останат без щедрите субсидии по линия на фондация „Пловдив 2019“.

Проектът за бюджета на Община Пловдив и планираните средства за култура показват, че администрацията на новия кмет Здравко Димитров предпочита да концентрира ресурсите в местните творци и техните прояви, вместо да ги разпилява за чужди.

Очаква се единствено "Пловдив 2019" с последното раздаване на 3 млн. лв. за културни събития по отворена покана „Наследството“ да подслади горчивия хап за творческите гилдии.

133 200 лв. са отделени за празници, чествания и годишни, организирани от Общината. Най-много средства от това перо - 90 хил. лв., ще бъдат отпуснати за коледните и новогодишни празници. 10 бона ще отидат за великденските тържества, а за 24 май, който винаги в Пловдив се отбелязва с особена тържественост, ще бъдат похарчени 12 хиляди лв.

Провеждането на награди „Пловдив“ догодина ще излезе на бюджета 58 000 лв. заради драстично увеличения награден фонд.

С най-много средства ще бъде подпомогнат Международният фолклорен фестивал, който има и огромен нереализиран потенциал пред себе си - 110 000 лв.

225 000 лв. от хазната ще отидат за традиционни и знакови за културната столица събития: „Сцена на кръстопът“ 52 000 лв., София Филм Фест в Пловдив - 20 000 лв., Рок форум - Музика от вековете - 84 000 лв., Plovdiv GuitArt Fest - 36 000 лв. и други.

Между шестте районни кметства в града пък ще бъдат разпределени общо 36 000 лв., с които те да организират собствени културни инициативи.

28 000 хил. лв. пък ще бъдат дадени за събития на музеите, галериите и ансамбъл „Тракия“. Общината се е погрижила да съфинансира и участието на пловдивски културни оператори по програма „Творческа Европа“ с 40 хил. лв. 30 000 лв. са заложени за популяризиране на пловдивската културна сцена зад граница в партньорство с дипломатическите мисии на България зад граница.

За „Европейски музикален фестивал - Пловдив“ са отпуснати 50 хиляди лева. Друг форум, който макар и нов, спечели десетки хиляди почитатели, е фестивалът в Лаута - „Пловдив - древен и вечен“. Събитието за исторически възстановки ще бъде финансирано с 30 хил. лв.

18-ото издание на Литературния фестивал „Пловдив чете“ на Божана Апостолова ще бъде подпомогнато с 45 000 лв. Друга запазена пловдивска марка - фестът за театър и съвременен танц „Черната кутия“ на Слава Младенова, ще получи 52 хил. лв.

Също с 52 000 лв. ще бъде финансиран и „Дни на музиката в Балабановата къща” -любим фестивал за почитателите на класическата музика. Неговият събрат - Международният фестивал на камерната музика, който се провежда в Етнографския музей - ще бъде поощрен с 22 хил. лв.

Една от сравнително новите и оригинални - фестът „Здравей, Армения“, който събира арменски фолклорни ансамбли от България и чужбина, ще разчита на 28 500 лв. от бюджета.

Двете издания на Капана фест - през юни и през септември, ще бъдат подкрепени с 38 000 лв. Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ пък ще получи 30 000 лв.

Общината ще даде 31 хил. лв и на организираната от Емил Миразчиев Седмица на съвременното  изкуство.

Друго самобитно пловдивско събитие - Панаирът за кулинарно изкуство „Етно кухня на колела“, което представя ястията на етническите общности, ще бъде спонсорирано със 17 хиляди.

Общината се е погрижила и за гвоздеите в програмата през най-наситения с култура месец - септември. Есенният салон на изкуствата, Националните есенни изложби и Празниците на Стария град ще получат общо 72 хиляди лева.

Специално внимание е отделено на новия музикален фестивал, който събира талантливи деца от цялата страна по идея на звездната пловдивска школа Арт Войс Център. Форматът „СтоЛица на песента“ ще може да разчита на близо 29 500 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай